LA: Udviklingen i landdistrikterne er skabt på Christiansborg

En stor del af affolkningen i landets yderområder er bestemt på Christiansborg, mener Liberal Alliance. Derfor vil partiet gøre det omvendte og præge udviklingen positivt i yderområderne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke naturkræfter, men menneskeskabte forhold, der gør, at landdistrikterne mister arbejdspladser og indbyggere.

Det mener Liberal Alliances landdistriktordfører, Henrik Dahl (LA), der derfor mener, at politikerne bør se på, hvilke håndtag man kan dreje på for at vende udviklingen i landdistrikterne.

Dermed er Henrik Dahl uenig i en ny rapport fra Kommunernes Landsforening (KL) og Miljøministeriet, der peger på, at udviklingen i landdistrikterne med færre indbyggere og arbejdspladser vil fortsætte, uagtet hvad politikerne vælger at stille op.

»Jeg kan jo ikke love, at Tønder Kommune får fastfrosset deres befolkningstal, som det er nu. Men det er jo en misforståelse at tro, at det er naturkræfter, der skaber det her. Det er en udvikling, der er skabt af mennesker for en stor dels vedkommende, af et flertal på Christiansborg inden for de seneste 10-15 år. Derfor kan mennesker, navnlig politikere som mig selv, gøre noget for at vende udviklingen. Og det skal vi gøre,« siger han.

Han peger på flere elementer, der er sendt fra Christiansborg, og som skader udviklingen i landdistrikterne.

Heriblandt centraliseringen af offentlige institutioner, overimplementering af EU-lovgivning indenfor landbruget og flere elementer i planloven.

I regeringsgrundlaget står det, at man vil arbejde for at vende udviklingen ved at udarbejde en strategi for at skabe øget bosætning og erhvervsudvikling i landdistrikterne.

De Konservative vil også have vedtaget en handlingsplan, der fremmer udviklingen. Konkret peger Mai Mercado (K), landdistriktordfører hos de Konservative, på, at billigere færger og bedre internet kan afhjælpe problemet.

Og det er Liberal Alliance indstillet på at være med til at forhandle om:

»Det gør det nok ikke alene, men det er elementer, der er værd at høre på. Vi vil selvfølgelig gerne se på en handleplan og en strategi med åbent sind,« siger Henrik Dahl.

Men han understreger, at politikerne ikke kan vende urbaniseringen. Til gengæld er der lovgivning, som Liberal Alliance gerne vil lempe eller lave om, som vil have en gavnlig effekt.

»Hvis man holdt sig til EUs regler i stedet for at overimplementere dem, vil det i sig selv give en beskæftigelsesfremgang i Sønderjylland. En meget stram planlovgivning gør også, at hvis du vil udvide din virksomhed i et landdistrikt, så kan det blive meget svært at få de godkendelser, der skal til. Det er jo helt unødvendigt at hæmme tingene på den måde,« siger Henrik Dahl.