LA: »Tilfældig« forsker ændrer ikke ved landbrugspakken

Bjørn Molt Petersen sår tvivl om Landbrugspakkens beregninger. Pakken bliver ikke ændret, siger LA-ordfører.

Miljø- og landbrugsordfører Carsten Bach (LA) til højre. Arkivfoto (Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At den anerkendte forsker Bjørn Molt Petersen i Berlingske sår tvivl om Landbrugspakkens regnemodel for kvælstofudledning, får ikke regeringen til at ville ændre noget ved pakken.

Det fortæller miljø- og landbrugsordfører Carsten Bach (LA), der udtaler sig på vegne af regeringen.

»Vi har hele vejen igennem været klar over, at der er store usikkerheder forbundet med kvælstofudvaskningen i vores vandmiljø. Det har været en del af baggrunden for Landbrugspakken.«

»Det at en tilfældig forsker sidder og regner noget ud i en kælder og er betalt af Danmarks Naturfredningsforening, får ikke mig til overhovedet at overveje ændringer i reguleringen af landbruget,« siger han.

Bjørn Molt Petersen er uddannet cand.scient. i biologi og ph.d. fra Aarhus Universitet. Han har snart 30 års erfaring i at lave beregningsmodeller.

Han har undersøgt Landbrugspakken i et halvt år med støtte fra en af pakkens største kritikere Danmarks Naturfredningsforening.

Enhedslisten og De Radikale vil hurtigst muligt have miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i samråd om pakken.

Berlingske har fremlagt Bjørn Molt Petersens analyse og konklusioner for seks professorer, som anerkender alle forskerens konklusioner.

Det gælder også forskere fra Aarhus Universitet, som i sin tid stod bag de beregninger, som blev brugt til at udforme Landbrugspakken.

Forskerne er dog ikke enige om, hvad konsekvenserne er. Nogle vurderer, at det betyder mange tusinde ton ekstra udledning af kvælstof. Andre mener ikke, at konsekvenserne er så store.

Carsten Bach anerkender, at der er store usikkerheder i forhold til pakken.

»Man får nok aldrig forskerne til at være fuldstændig enige. Vi bygger vores regulering på den nyeste og mest opdaterede viden, som er tilvejebragt via Aarhus Universitet.«

»Vi kan ikke bygge vores regulering af landbruget på andet end det,« siger Carsten Bach.

Landbrugspakken blev indgået i december 2015 med støtte fra Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative.

/ritzau/