LA til Thorning: Stil dig i spidsen for EU-kritik

Danmark bør gå forrest og samle »kritiske røster i EU«, mener Liberal Alliances Christina Egelund, efter en opsigtsvækkende udtalelse fra Europa-Parlamentets formand om børnechecken.

Danmark skal gå sammen med andre EU-lande, der også vil kæmpe for særlige vilkår som børnecheck og dagpenge i deres velfærdsmodeller i EU.
Sådan lyder meldingen fra Liberal Alliance, efter formanden for Europa-Parlamentet, den tyske socialdemokrat Martin Schulz, tirsdag sagde, at Danmark bør have lov til at beholde sit optjeningsprincip, så andre EU-borgere skal bo eller arbejde i landet i minimum to år, inden de kan få en børnecheck.

»Jeg synes, Thorning skal tage sin tyske kollega på ordet og indlede et opgør med domstolen i sagen om børnepengene. Og så bør Danmark i øvrigt gå i front og samle de kritiske røster i EU, så vi sikrer, at vi til hver en tid kan opstille optjeningsprincipper,« siger Liberal Alliances spidskandidat, Christina Egelund (LA), i en pressemeddelelse. Hun uddyber:

»Den her udmelding fra Europa-Parlamentets formand er blot endnu et eksempel på, at der findes kræfter i Europa, som rent faktisk vil kæmpe for den nationale ret til selvbestemmelse og som ikke tillægger EU-domstolen den enorme magt, som den danske regering gør.«

Den magtfulde politiker Martin Schulz er på officielt besøg i Danmark, hvor debatten de seneste måneder har raset om danske velfærdsydelser. Tirsdag erkendte Schulz, at der foregår en generel konflikt i de forskellige medlemslande mellem den fri bevægelighed og de enkelte velfærdssystemer.

»Det her er ikke et specifikt dansk problem. Vi har på den ene side fri bevægelighed som en garanti med Maastricht-traktaten, og på den anden side har vi nationale velfærdssystemer. Vi er nødt til at se på det sag for sag,« sagde han.

En konflikt, som også Liberal Alliances Christina Egelund er enig i.

»Arbejdskraften skal frit kunne bevæge sig over grænser i EU, men det skal offentlige velfærdschecks ikke kunne. Det er et standpunkt, som selv stærke kræfter i EU er lydhøre over for, og derfor er der ikke nogen undskyldninger for at lægge sig fladt ned for EU, sådan som regeringen gør, når det handler om børnepengene,« lyder det fra Christina Egelund.