LA-spidskandidat kritiserer ledelsen: »Det var helt åbenlyst en fejl at gå i regering«

Liberal Alliances spidskandidat i Sydjylland, Steen Holm Iversen, er ikke i tvivl om, at partiets regeringsdeltagelse har skadet partiet. For det har været for svært at kommunikere partiets sejre. Og man har ikke været klar til at indgå kompromisser, siger han.

»Det var helt åbenlyst en fejl at gå i regering, når man ser den situation, vi står i i dag. Helt åbenlyst,« siger Steen Holm Iversen fra Liberal Alliance. Fold sammen
Læs mere
Foto: Frank Cilius

Kritikken af ledelsen i Liberal Alliance fortsætter dagen efter partiets katastrofevalg.

For Liberal Alliance var ikke rustet til at gå i regering. Det var for ungt et parti med for lidt erfaring, og det koster nu.

Sådan lyder det fra partiets spidskandidat i Sydjyllands Storkreds, Steen Holm Iversen.

»Set i bakspejlet, så var det ubetinget en fejl at gå i regering dengang. Det var helt åbenlyst en fejl at gå i regering, når man ser den situation, vi står i i dag. Helt åbenlyst.«

»Det giver mening at gå i regering, fordi du får indflydelse, men når du ser på den situation, vi står i i dag, så må man sige, at vi var for ungt et parti til at gå i regering, og vi havde ikke styrken til at forklare projektet.«

Ifølge Steen Holm Iversen var partiet ikke rustet til, at man skal acceptere kompromisser på værdipolitik, når man går i regering. Og selvom partiet har fået forhandlet sig til skattelettelser for mere end 22 mia. kr., så har de kompromisser været med til at »fedte partiets profil«.

»Og partiorganisationen har været udfordret af, at vi ikke kunne have kræfter til at forklare projektet. Folketingsgruppen har ikke evnet at bære projektet ud i organisationen.«

Steen Holm Iversen, spidskandidat for Liberal Alliance i Sydjylland

»Jeg synes, Henrik Dahls kritik er usympatisk. Grundlæggende helt og aldeles usympatisk.«


Uklart, hvem der kommer ind

Liberal Alliance fik et mandat i storkredsen, men om det mandat tilfalder Steen Holm Iversen eller Henrik Dahl, der har været folketingsgruppens udenrigsordfører, afhænger af de personlige stemmer.

Henrik Dahl har i flere medier været ude med en meget skarp kritik af partiets politiske leder, Anders Samuelsen, som han mener, har været en nepotistisk leder.

»Det er jo i egentlig forstand nepotisme at udnævne familiemedlemmer til ministerposter for eksempel (kulturminister Mette Bock er Anders Samuelsens søster, red.), men i lidt videre forstand er det jo også nepotisme at gøre Thyra Frank til minister for eksempel. Det er jo totalt vanvittigt, for hun har ikke én af de kvaliteter, der skal til for at være minister,« sagde Henrik Dahl onsdag aften til DR.

Steen Holm Iversen mener, at Henrik Dahl burde have holdt sin mund.

»Jeg synes, Henrik Dahls kritik er usympatisk. Grundlæggende helt og aldeles usympatisk. Og i virkeligheden undrer jeg mig over, at den kommer nu,« siger han og understreger, at Henrik Dahl ikke tidligere har haft problemer med at gå i mod partilinjen.

»Men dagen efter valget, hvor partiet i den grad har fået tæsk, så føler han lige anledning til at begynde at hoppe oven på dem allesammen. Det er usympatisk.«

Ifølge Holm Iversen er det folketingsgruppen, der skal vælge en ny politisk leder, og det »bliver en person, der sidder i Folketinget«, siger han og henviser til, at Anders Samuelsen mistede sit mandat ved onsdagens folketingsvalg.

Hvem der bliver ny formand, har han ingen kommentarer til – »for det er ret svært at spå om, hvad der kommer til at ske de næste dage«.