LA revser »uansvarlig« fagbevægelse i dagpenge-strid

Fagbevægelsen er uansvarlig, når den ikke vil være med til at finansiere forbedringer i dagpengesystemet, mener Liberal Alliance, der forudser et opgør med den danske model.

ARKIVFOTO 2015 af Joachim B. Olsen - - Reaktioner på regeringens nye udkast til kontanthjælpsloft.Se diverse Ritzau fredag morgen d. 2. oktober 2015. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Liberal Alliance langer kraftigt ud efter fagbevægelsen i striden om, hvordan fremtidens dagpengesystem skal skrues sammen.

Arbejdsmarkedsordfører Joachim B. Olsen (LA) revser de to hovedorganisationer LO og FTF for kun at ville betale halvdelen af de 1,2 milliarder kroner, Dagpengekommissionens forslag til forbedringer af dagpengesystemet kommer til at koste.

»Fagbevægelsen har sagt ja til at sidde i kommissionen, og den har sagt ja til rammen for kommissionen. Men den er ikke i stand til at løse den opgave, den har sagt ja til. Det er problematisk,« siger Joachim B. Olsen.

Både LO og FTF sidder med i Dagpengekommissionen, der kommer med sine anbefalinger mandag. I kommissionen sidder også flere økonomer samt repræsentanter for arbejdsgiverne, og dens opdrag er, at et nyt dagpengesystem ikke må koste mere end det nuværende.

Ifølge læk fra kommissionen er den samlede regning for forbedringerne på 1,2 milliarder kroner, men fagbevægelsen vil kun være med til at finansiere halvdelen. Dermed sender LO og FTF en regning på 600 millioner kroner videre til politikerne, hvilket er i strid med kommissoriet.

Det er problematisk, at fagbevægelsen ikke kan holde sig inden for de rammer, der er udstukket for kommissionen, mener Joachim B. Olsen.

»Når man kommer med udgiftskrævende forslag, må man også finde finansieringen til dem. Det er indbegrebet af ansvarlighed. Det er fagbevægelsen så ikke i stand til, og det er uansvarligt,« siger LA-ordføreren.

I lyset af de kuldsejlede trepartsforhandlinger i 2012 ser Joachim B. Olsen et mønster:

»Den danske model har det ikke godt, når den ene part ikke vil spille efter reglerne. Jeg mener ikke, vi kan bygge Danmarks fremtid på de her lønmodtagerorganisationer, der ikke vil tage ansvar for de svære beslutninger.«

Han ser derfor et opgør med den danske model som et tænkeligt scenarie, selv om det i Joachim B. Olsens øjne ikke er den mest hensigtsmæssige løsning.

»Hvis de ikke vil være med til at tage ansvar, er den danske model undermineret i en sådan grad, at vi må gøre som i andre lande, hvor det er politikerne selv, der tager beslutningerne hen over hovedet på de her organisationer,« siger Joachim B. Olsen.

Når Dagpengekommissionen præsenterer sine anbefalinger, vil LO og FTF komme med en såkaldt mindretalsudtalelse om finansieringen. Ifølge Berlingske har Dansk Arbejdsgiverforening (DA) tænkt sig at gøre det samme.