LA: Politikere bag akuttelefonen må skaffe lægerne tilbage i røret

Ligesom Venstre ønsker Liberal Alliance, at borgere får en praktiserende læge i røret, når de kontakter hovedstadens akuttelefon.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kritikken af de lange ventetider til hovedstadens akuttelefon 1813 tager til, og Liberal Alliances regionrådsmedlem i Region Hovedstaden, Niels Høiby (LA), opfordrer nu det politiske flertal bag ordningen til igen at sætte lægerne til at varetage opkaldene.

»Problemerne med Akuttelefonen 1813 vil ingen ende tage, men desværre er dette kaos ganske forventeligt. De alenlange ventetider, den mangelfulde rådgivning og de alt for mange utilsigtede hændelser er nemlig en direkte konsekvens af, at patienterne ikke får en praktiserende læge i røret, når uheldet er ude,« oplyser Niels Høiby i en skriftlig kommentar og uddyber:

»Det politiske flertal bag Akuttelefonen kan ikke blive ved med at se passivt til, for vi er nødt få en bred erkendelse af, at sygeplejerskerne ikke er de bedste til at bemande vagtordningen og foretage visitationen. Derfor bør lægerne igen få ansvaret for lægevagten.«

Udmeldingen fra LA kommer samme dag, som Venstres gruppeformand Martin Geertsen (V) rejser kritik af de for lange ventetider. Til Jyllands-Posten siger han:

»Jeg vil gerne sende et klart signal til både de faglige aktører og Socialdemokraterne i regionsrådet om, at vi bakker op om at finde en konkret løsning. Og det kunne være at komme lægerne i møde og give dem en del af arbejdet med at visitere tilbage. Eller det hele, hvis det skal til.«

Region Hovedstaden har i modsætning til landets fire andre regioner valgt at lade sygeplejersker betjene akuttelefonerne, hvor det i det øvrige land er praktiserende læger, som besvarer opkaldene og vurderer patienterne.

Der er tilsyneladende især problemer, når det kommer til at vurdere syge børns tilstand over telefonen med en stor stigning i hospitalshenvisninger til følge.

Martin Geertsen kalder det fornuftigt at lade lægerne vende tilbage eventuelt for at begynde med børnene.

»Nu er tiden inde til at komme lægerne i møde for at få ordningen til at fungere. Det er ikke til at leve med, at det stadig kniber på alle fronter,« siger Martin Geertsen til Jyllands-Posten.