LA: Patienten skal være herre over eget liv

Det er en god ide at inddrage patienterne mere i forhold til, hvilken behandling han eller hun ønsker, mener Liberal Alliance efter ønske om mere patientinddragelse fra blandt andre Lægeforeningen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Patienterne på landets sygehuse skal i højere grad inddrages i tilrettelæggelsen af deres egen behandling. Det mener Lægeforeningen, Dansk Sygeplejeråd og Danske Patienter ifølge Politiken.

Og det ønske bør der følges op på, lyder det fra Liberal Alliances sundhedsordfører, Simon Emil Ammitzbøll (LA).

»Patienten skal være herre over eget liv, og derfor skal patienten selvfølgelig også inddrages i deres egen behandling. For den rigtige behandling for mig er ikke nødvendigvis den rigtige behandling for dig, selvom vi så fejler det samme,« siger Simon Emil Ammitzbøll i en skriftlig kommentar.

Forsøg både herhjemme og i udlandet har vist, at det fører til højere kvalitet i behandlingen, større patienttilfredshed og besparelser i sundhedsvæsenet, hvis patienternes egne observationer og erfaringer inddrages mere, skriver Politiken.

De tre organisationer mener, at den rigtige behandling afhænger af patientens livssituation, hvilket der slet ikke bliver taget nok hensyn til i sygehusvæsnet i dag.

Derfor opfordrer de politikerne til at ændre strukturer i sundhedsvæsenet, som hæmmer patientinddragelsen.

Simon Emil Ammitzbøll erklærer sig enig og er klar til at arbejde i den retning.

»Denne individuelle inddragelse er vigtig, og Liberal Alliance er derfor indstillet på at få ændret strukturen i sundhedsvæsnet således, at en øget patientinddragelse i højere grad bliver mulig,« siger han.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) har også lyttet til pointerne fra tre organisationer. Regeringen har foreslået, at der bliver afsat 300 millioner kroner til området på den kommende finanslov.

»De 300 millioner skal bruges til at sikre den kulturændring på tværs af hele sundhedsvæsenet, der skal til, hvis det her skal lykkes,« siger han til Politiken.