LA overdriver indtægt ved udlicitering

Besparelser. Samuelsen skyder adskillige milliarder over målet, viser Berlingskes Faktatjek.

Anders Samuelsen
Liberal Alliance holder pressemøde på Christiansborg fredag 21. august 2009 i forbindelse med deres sommergruppemøde. Her Partileder, Anders Samuelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft


Liberal Alliance overdriver gevinsterne ved udlicitering.

I et indlæg på partiets hjemmeside skrevet af partileder Anders Samuelsen lader det ellers til, at partiet har fundet et genialt værktøj, der relativt smertefrit kan bringe Danmarks budget i balance: Man kan spare op mod 20 procent af de 500 milliarder kroner, som bruges på velfærdsopgaver, hvis opgaverne blot bliver udliciteret, skriver Samuelsen.

En besparelse på op mod 100 mia. kroner.

Selv en besparelse på det halve, det vil sige 10 procent, ville løse landets langsigtede budgetudfordring.

Det lyder næsten for godt til at være sandt - og det er det sandsynligvis også.

I partilederens indlæg, som har været bragt i Frederiksborg Amts Avis 28. juli 2011, henviser Samuelsen til en redegørelse fra Konkurrence-og Forbrugerstyrelsen.

Men i styrelsens redegørelse findes der intet belæg for et besparelsespotentiale i den størrelsesorden. De kommunale driftsopgaver var i 2010 på 410 mia. kroner. I en e-mail til Berlingske skriver styrelsen, at en lang række opgaver slet ikke vil kunne konkurrenceudsættes ifølge lovgivningen, fordi de vedrører overførsler, myndighedsopgaver eller driftsopgaver.

I 2010 udgjorde velfærdsopgaver, der i princippet kunne konkurrenceudsættes, 169 mia. kroner, og en del af disse velfærdsopgaver konkurrenceudsættes allerede. Samlet set sker det for hver fjerde opgave i kommunerne.Samuelsen: »En misforståelse« Dermed er den samlede ramme for potentielle besparelser ifølge redegørelsen langt, langt under de 500 mia. kroner.Det er derimod helt korrekt, at de fleste kommuner har positive erfaringer med udlicitering, og enkelte har høstet besparelser på op til 20 procent - i ét tilfælde helt op til 37 procent.Men der findes også en stribe eksempler, hvor der både har været positive og negative konsekvenser. I nogle få tilfælde har udliciteringen ligefrem kostet kommunerne penge.

I et svar til Berlingske vælger styrelsen da også en noget blødere formulering end de op til 20 procent i besparelser: »Der kan være et betydeligt besparelsespotentiale, hvis kommunerne skaber konkurrence om opgaverne.« Forelagt Berlingske Faktatjeks research medgiver Anders Samuelsen, at Konkurrenceog Forbrugerstyrelsen ikke kan tages til indtægt for, at der kan spares op til 20 procent af 500 mia. kroner. Oplysningerne i hans indlæg skyldes en misforståelse.

I virkeligheden er kilden til oplysningen slet ikke styrelsen, oplyser Liberal Alliance, men en upræcis formulering i en artikel i Berlingske, som omtalte styrelsens seneste konkurrenceredegørelse og gav detindtryk, at rammen for de mulige besparelser på udførelsen af velfærdsopgaver var hele 500 mia. kroner.

Det ændrer jo ikke ved, at det er forkert, hvad der står i dit indlæg: »En redegørelse fra Konkurrence-og Forbrugerstyrelsen slår fast, at man kan spare op mod 20 procent af de 500 milliarder, som bruges på velfærdsopgaver, hvis opgaverne blot bliver udliciteret.« »Jeg troede, jeg kunne stole på Berlingskes artikel og påstand. Det viser sig så, at I overdrev,« siger Anders Samuelsen.

Samuelsen lægger dermed ansvaret over på Berlingske.

Dog har Liberal Alliance nu fjernet indlægget fra partiets hjemmeside.

Fakta:
Påstand: Anders Samuelsen i et indlæg på LAs hjemmeside: »En redegørelse fra Konkurrence-og Forbrugerstyrelsen slår fast, at man kan spare op mod 20 procent af de 500 milliarder, som bruges på velfærdsopgaver, hvis opgaverne blot bliver udliciteret.«
Berlingske Faktatjek: Besparelsespotentialet blæses helt ukritisk op, selv om der på enkelte velfærdsområder i enkelte kommuner kan spares op til 20 pct. ved udlicitering