LA om Løkkes skattelettelser: Vi er 90 procent i mål

Statsminister Lars Løkke Rasmussen lægger op til en lettelse af topskatten – men de allerrigeste får ikke en fuld skattelettelse. Et godt udgangspunkt mener Liberal Alliance, der har gjort topskatten til et spørgsmål om regeringens overlevelse.

Regeringen er ikke i mål med finanslovsforslaget, understreger Joachim B. Olsen (LA) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Topskatten er på forhånd udpeget som et af de helt store slagsmål i de kommende forhandlinger om regeringens økonomiske 2025-plan, og det ser stadig ud til at være tilfældet, efter statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mandag aften har løftet sløret for dele af planen.

Det kunne næsten ligne en nytårstale, da Løkke iklædt et mørkeblåt jakkesæt tonede frem på Facebook mandag aften klokken 20. Men hvor der under den årlige nytårstale plejer at være mørkt udenfor Marienborgs vinduer og stearinlys i vindueskarmen, sendte Løkke denne gang live fra embedsboligen med aftensol og grønne potteplanter som baggrundskulisse.

Og denne mandag aften var det for at tale direkte til danskerne om regeringens planer for dansk økonomi de kommende år – for første gang via Facebook.

Her gjorde han det klart, at regeringen ikke lægger op til en lettelse af topskatten på fem procentpoint, som Liberal Alliance ellers har gjort til et ultimativt krav og et spørgsmål om regeringens overlevelse.

I stedet lægger regeringen op til at give en skattelettelse på fem procentpoint til den gruppe af topskatteydere, der tjener mindre end en million kroner om året. Det betyder, at de allerrigeste ikke får en fuld topskattelettelse af hele deres indkomst, og dermed imødekommer regeringen ikke Liberal Alliance, der har gjort det klart, at partiet kræver en lettelse af topskatten på minimum fem procentpoint for alle.

LA: 90 procent i mål

Men skatteordfører Joachim B. Olsen (LA) er alligevel positiv, efter han har hørt Løkkes planer, selvom han understreger, at regeringen ikke er i mål.

»Vi synes, det samlede udspil er positivt. Med hensyn til topskatten er det et godt udgangspunkt for forhandlingerne. Vi er 90 procent i mål i forhold til vores ønske, så jeg ser frem til forhandlingerne,« siger han.

Lars Løkke Rasmussen lægger op til en topskattelettelse på fem procentpoint – den gælder bare ikke for alle topskattebetalere. Kan I leve med det, han spiller ud med?

»Nej, vores ønsker er jo kendte, og dem vil vi bringe med til forhandlingsbordet. Alle partiers ønsker skal bedømmes på, om de er rimelige i forhold til partiets størrelse og den pose penge, der er at forhandle om. Og set i det lys er vores ønske om at lette topskatten med mindst – og jeg vil gerne understrege, at det er mindst – fem procentpoint et fuldstændig rimeligt krav.«

Så hvis ikke I får forhandlet jer frem til, at topskatten sænkes med fem procentpoint for alle topskattebetalere, trækker I støtten til regeringen?

»Vores ønsker er kendte, og det her er jo et forhandlingsoplæg. Og jeg synes sådan set, det er et rigtig godt udgangspunkt,« siger Joachim B. Olsen.

Topskatten er en tillægsskat på 15 procent, som betales af alle mennesker med en årlig indkomst på mere end 467.300 kroner.

Lars Løkke Rasmussen lagde også op til en lettelse af skatten i bunden ved at indføre et nyt jobfradrag målrettet mennesker med små arbejdsindkomster, så de fremover skal slippe syv procent billigere i skat.

Pape savner fokus på boligskat

Mens den konservative formand, Søren Pape Poulsen, er positiv over for Løkkes skattelettelser, savner han, at statsministeren adresserede boligskatten, som de Konservative på forhånd har udpeget som det vigtigste punkt for partiet.

»Enhver skattelettelse for det arbejdende folk er noget, man skal hilse velkommen med stor tilfredshed. Men der er én stor ting, der mangler, og det er boligskatterne. Det er en bombe under de danske boligejere i årene frem, og der skal findes en løsning,« siger Søren Pape Poulsen og fortsætter:

»Det vil optage os voldsomt, hvad der kommer fra regeringen på det punkt.«

I har også længe været modstandere af topskatten – er Løkkes skattelettelse nok for jer?

»Vi er slet ikke kommet i gang med forhandlingerne endnu, så jeg kan ikke afsløre, hvor vores grænser går. Vi har haft den konstruktive tilgang til det, at danskerne skal betale noget mindre i skat, og Løkke har præsenteret noget interessant, vi skal snakke videre om,« siger Søren Pape Poulsen.

DF er skeptiske

Regeringens største støtteparti, Dansk Folkeparti, har på forhånd tilkendegivet, at velfærd bør prioriteres over skattelettelser, og hvis der er råd til at lette skatten, skal det være i bunden.

Derfor er finansordfører René Christensen noget forbeholden over for regeringens plan.

»Vi er noget skeptiske omkring skattelettelserne i mellemsegmentet, selv om det er positivt med muligheden for et jobfradrag,« siger han.

René Christensen er til gengæld meget positiv over for, at regeringen nedjusterer det forventede antal asylansøgere mærkbart fra 25.000 til 10.000 i år samt i de kommende år.

S imod topskattelettelser

Socialdemokraterne har markeret sig som stærke modstandere af topskattelettelser, og det betoner politisk ordfører Nicolai Wammen fortsat.

»Statsministeren har her til aften (mandag aften, red.) foreslået en markant lempelse af topskatten. Det er vi imod. De løser ikke de udfordringer, Danmark står overfor. Vi mener, man i stedet burde investere i velfærd og arbejdspladser,« siger han i en skriftlig kommentar.