LA og K vil sende flygtninge til de kommuner, der har brug for dem

Liberal Alliance og De Konservative bifalder kommunernes idé om at fordele flygtninge efter jobevner.

Konservative og LA er med på ideen om at finde ud af, hvor flygtninge nemmest kan få arbejde Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis en flygtning har erfaring som smed, og de mangler smede i Thyborøn, skal Udlændingestyrelsen sende ham dertil. Sådan lyder et forslag i onsdagens Berlingske fra Kommunernes Landsforening (KL), og forslaget møder opbakning i blå blok.

Mens Dansk Folkeparti understreger, at flygtninge ikke skal integreres, men være i landet midlertidigt, er både Liberal Alliance og De Konservative positivt indstillede.

- Det gælder om at få det udredt kompetencerne så tidligt som muligt, så man er i stand til at parre flygtninge med de rette kommuner, siger integrationsordfører Simon Emil Ammitzbøll (LA) til Ritzau.

- Det kræver, at man bruger tiden på asylcentret på noget fornuftigt - i stedet for, at folk bliver endnu mere pacificerede, så de får endnu sværere ved at komme i beskæftigelse senere.

For at fordelingen af flygtninge bliver mest mulig effektiv, foreslår KL, at afklaringen af flygtningenes kompetencer rykkes frem. I dag sker det først, når en kommune overtager integrationsansvaret, efter en flygtning har fået tildelt asyl.

Mens Liberal Alliance vil åbne for kompetenceafklaring fra dag et på asylcentret, vil De Konservative udskyde arbejdet til den dag, man får tilsagn om asyl.

- Ikke alle asylansøgere får asyl. Derfor er det spild af ressourcer at bruge krudt på folk, der egentlig ikke er berettiget til asyl, siger integrationsordfører Naser Khader (K).

- Vi synes, man skal gøre det fra den dag, man får tilsagn om asyl. Derfra går der noget tid, før de bliver flyttet ud i en kommune, og den ventetid kan man bruge til at afklare deres kompetencer.

Naser Khader påpeger samtidig, at ghettodannelse også spænder ben for at få flere i arbejde. Derfor foreslår han, at boligplaceringen udvides, så flygtninge er tvunget til at bo i den kommune, de tildeles, i fem år mod de nuværende tre år.

- Så vil de være mere tilbøjelige til at blive boende efterfølgende, for så har de haft bedre mulighed for at danne netværk og falde til, siger han.

/ritzau/