LA og K: Regeringen vil straffe sparsommelige pensionister

Folkepensionister får ikke hævet grænsen for topskat, og ældre med egen opsparing skal have mindre i folkepension, foreslår regeringen. Oppositionen tager sig til hovedet.

Liberal Alliances politiske ordfører Simon Emil Ammitzbøll. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

I regeringens forslag til en skattereform skal den nye grænse for topskat ikke gælde pensionister, og samtidig foreslår regeringen, at størrelsen på folkepensionen skal afhænge af, hvor meget man har sparet op i løbet af sit arbejdsliv.

Det er dybt urimeligt, mener både Liberal Alliance og De Konservative.

- Det kan ikke længere betale sig at spare op til egen pension. Jeg forstår ikke, at en statsminister, der er gået til valg på at være fair, kan være så unfair, sagde Simon Emil Ammitzbøll, politisk ordfører for Liberal Alliance, under afslutningsdebatten onsdag eftermiddag.

Kritikken gav anledning til yderlig borgerlig kritik i folketingssalen.

- Jeg ville have spurgt om noget andet, men jeg mener statsministeren slipper for let om det her. Vi bør vel være enige om, at det skal kunne betale sig at spare op. Men er det ikke korrekt, at regeringen foreslår, at hvis man er over folkepensionsalderen, skal man betale mere i skat, hvis man har sparet op til pension, spurgte den konservative leder, Lars Barfoed (K).

Til det svarede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) blot, at der gælder præcis de samme skatteforhold for de 65-årige, som under den tidligere regering. Hun anerkender ikke de borgerliges kritik, og mener slet ikke, at man kan tale om en særskat, som Simon Emil Ammitzbøll kaldte ordningen under afslutningsdebatten.

- Vi vil gerne gøre noget for den svageste gruppe ældre. Det kan vel næppe kaldes en særskat, svarede statsministeren.

Simon Emil Ammitzbøll betegner regeringens forslag som en særskat.

- Hvis nogen skal betale mere i skat end andre, og det eneste kriterium er alder, så er der vel tale om en særskat. Samtidig ændrer man på folkepensionens grundbeløb. Man straffer dem, der sparer op til egen pension, sagde LA-ordføreren.

Lars Barfoed gjorde det klart, at De Konservative vil forsøge at få denne del af regeringens skatteudspil ændret.