LA: Nyt skatteråd skal hjælpe politikere med »ekstrem kompleks« lovgivning

Partiet har fredag præsenteret forslaget for skatteministeren, og umiddelbart er regeringen positiv.

Blå blok var fredag eftermiddag indkaldt til møde i Skatteministeriet. LAs skatteordfører Merete Riisager foreslog her, at regeringen bør oprette et såkaldt Skattelovråd, der skal hæve det saglige niveau og forenkle skattelovgivningen. Skatteordfører for Venstre, Louise Schack Elholm hilste inden mødet forslaget velkommen. Fold sammen
Læs mere

Der er brug for et kritisk blik på de danske skatteregler.

Det mener Liberal Alliance, som fredag på et møde med skatteminister Karsten Lauritzen og resten af blå blok har foreslået at oprette et Skattelovråd, der skal gennemgå lovgivningen med tættekam og forbedre den.

Partiets skatteordfører Merete Riisager mener, at der er behov for et uafhængigt organ, der kan bidrage med »et højere sagligt niveau«, da politikerne, der vedtager skattelove, ofte har svært ved at forudse, hvilke konsekvenser lovgivningen får.

»Den danske skattelovgivning er ekstremt kompleks, og det er stort set umuligt for politikerne at gennemskue, hvordan den lovgivning, der foreslås af embedsmændene, vil påvirke samfundet,« siger hun og kalder høringsprocesserne, der er i forbindelse med skattelovgivningen, for overfladiske:

»Vi sikrer ikke i tilstrækkelig grad, at retssikkerheden for borgere og virksomheder er blevet vurderet grundigt nok. Derfor foreslår vi at indføre et Skattelovråd, der skal sikre en lovgivningsproces med et højere sagligt niveau og mere respekt for de borgere, der skal leve med lovgivningen, når den er vedtaget,« siger Merete Riisager.

LA: Ikke typisk os

LA-ordføreren erkender, at foreslaget er atypisk ift. partiets linje.

»Liberal Alliance er normalt et parti, der taler for effektivisering. Men når det handler om den måde, vi vedtager ny lovgivning på skatteområdet, så har vi behov for at blive mere saglige og grundige i stedet for mere effektive,« siger Merete Riisager.

Partierne i blå blok satte sig i dag ved forhandlingsbordet i Skatteministeriet ifb. med forhandlinger om retssikkerhed på skatteområdet.

Det forslag, som LA havde taget med til bordet, er blandt andet inspireret af andre råd, heriblandt Straffelovrådet og Retsplejerådet. Denne form for råd ligger normalt under Justitsministeriet, men LA har ikke noget specifikt krav til, hvor det skal ligge, oplyser partiet.

»Selve det at få mere saglighed ind i systemet, vil også være et gode for borgerne,« siger LAs skatteordfører.

V: »I tråd med regeringens politik«

Skatteordfører for Venstre, Louise Schack Elholm, erkender, at skattelovgivningen godt kunne gøres enklere og hilser derfor forslaget fra LA velkommen.

»Der er ingen tvivl om, at det er en meget kompleks lovgivning. Og vi skal også til at se på, hvordan vi kan forenkle skattelovgivningen. Så den opfattelse ligger helt i tråd med regeringens politik,« siger V-ordføreren.

»Vi har valgt at gøre det på den her måde, så vi inddrager alle de synspunkter, der måtte være. Og forslaget fra her vil vi også se nærmere på og er bestemt positive over for at kigge på det,« siger Venstres skatteordfører.