LA: Narkotest af elever er falliterklæring

Det overskrider elevernes intimsfære og svækker gymnasielærernes autoritet, når skolerne i stigende grad tester eleverne for narko og alkohol, lyder det fra Liberal Alliance.

Læs mere
Fold sammen

Det er en falliterklæring, når gymnasier begynder at teste eleverne for, om de har alkohol eller narko i blodet.

Sådan lyder det fra Liberal Alliances undervisningsordfører Merete Riisager (LA), der mener, det er uheldigt, når gymnasier - som beskrevet i Berlingske - i stigende grad griber til at teste elever, der tåger rundt eller virker mere løsslupne end normalt.

»Når eleverne møder op til undervisning i gymnasiet skal de naturligvis hverken være påvirket af det ene eller andet. Der skal være forskel på hverdag og fest, sådan er det. Men det er ikke vejen frem at teste eleverne, fordi gymnasierne på den måde bryder ind i elevernes intimsfære og påtager sig en helt forkert rolle i forhold til at kontrollere noget, der har med privatlivet at gøre,« siger Merete Riisager i en skriftlig kommentar.

Hun mener, at narko- og alkotest af elever svækker lærernes autoritet.

»Det en falliterklæring, når gymnasier begynder at udføre tests, fordi det dybest set er med til at svække både rektorernes og lærernes autoritet. Hvis en lærer eller en rektor finder en elev ude af stand til at deltage i undervisningen, så skal det naturligvis være muligt at bede vedkommende om at gå hjem uden at kræve en test. Her nytter det ikke noget, at man med tests holder sin autoritet ud i strakt arm og i samme omgang kontrollerer noget, der vedrører privatlivet,« siger Merete Riisager.

Mindst fire gymnasier har ifølge Berlingske indført mulighed for at teste elever for narko eller alkohol. Et femte gymnasium sender eleverne direkte til test ved kommunens misbrugscenter, hvis der er stærk mistanke om, at en elev er påvirket.