LA: Museumsudsalg skaber bedre plads

Museer skal have lov til at prioritere i deres samlinger og sælge ud af genstande, der blot fylder på hylderne, mener Liberal Alliance.

Pilespidser og flintøkser er ikke ligefrem en mangelvare på landets museer. Det oplever de borgerlige partier, der derfor vil give museerne mulighed for at sælge ud af deres samlinger for at skabe bedre plads.

Mange steder har man adskillige udgaver af samme genstand, eller ting kan være faldet i værdi, fordi man har fået andre af højere kvalitet, fortæller kulturordføreren for Liberal Alliance, Mette Bock (LA).

»Det er ikke rimeligt, at man skal bruge rigtig mange midler og rigtig meget plads på opbevaring af sådanne genstande. Og hvis man tilmed kan tjene lidt på penge på at sælge ud, så man kan få mulighed for at forbedre sine samlinger, så synes vi, det er helt rimeligt,« siger hun og understreger, at det i hvert enkelt salg skal vurderes på en museumsfaglig baggrund.

Kulturminister Marianne Jelved (R) udtrykker Politiken mandag stor modstand mod forslaget og kalder det »at bryde helt klart med meningen for museerne«. Men det argument giver Mette Bock ikke meget for:

»Hele ideen med museer er jo ikke bare opbevaring af genstande«, siger hun.

»Det er kun godt, at vi får spredt viden om, hvad der har betydning, også for vores egen forståelse for os selv. Museerne vil stadig have en kolossal stor opgave, som handler om formidling og at sætte tingene i en sammenhæng,« understreger den liberale kulturordfører.

I USA kan museer sælge ud af deres samlinger, og Politiken skriver om et eksempel, hvor The Metropolitan Museum i New York kom til at sælge et meget værdifyldt maleri, fordi man vurderede, at det ikke var noget værd. Og den slags fejl kan man aldrig gardere sig helt i mod, erkender Mette Bock.

»Fejl sker altså overalt, hvor der er mennesker, og det er jeg sikker på, der også gør i dag på museerne. Man skal ikke lade sig skræmme af, at der kan ske fejl. Det skal ikke ødelægge det, som kunne være en god idé i den store sammenhæng,« siger hun.

Liberal Alliance vil nu med de andre partier tage diskussionen med kulturministeren, og Mette Bock tror på, at man nok skal finde, hvad hun kalder »en fornuftig løsning« før eller siden.

»Det kan godt være, at den nuværende minister ikke er så indstillet på det, men så kan det jo være vi får en anden minister om ikke så lang tid,« siger hun.