LA-minister forsvarer opjustering af det offentlige forbrug

Liberal Alliance går ind for nulvækst i den offentlige sektor, men forbruget står til at vokse med 0,8 i år.

Arkivfoto. Liberal Alliance går ind for nulvækst i den offentlige sektor, men forbruget står til at vokse med 0,8 i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

To ud af tre partier i trekløverregeringen gik til valg på nulvækst i det offentlige, mens det tredje gik til valg på minusvækst.

Alligevel regner regeringen med en vækst i det offentlige forbrug på 0,8 procent i år.

Det fremgår af regeringens konvergensprogram, der er en oversigt, som Danmark sender til EU om landets økonomiske udvikling, en slags selvangivelse.

I august sidste år ventede regeringen en offentlig vækst på 0,5 procent, men i december blev den opjusteret til 0,7 procent for 2017.

Nu får den altså et lille nøk mere til 0,8 procent for i år.

Venstre og De Konservative har ønsket nulvækst, mens Liberal Alliance gik til valg på minusvækst. Men der er intet underligt i tallene, mener økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).

»Det følger den finanslov, som den tidligere Venstre-regering indgik i efteråret. Året før regnede man også med, at det skulle være i det lav, og der ser opgørelserne ud til, at det var minus 0,1.«

»Men sandheden er, at man skal et par år efter for at se det,« siger Simon Emil Ammitzbøll.

Fra år 2018 er der skønnet en vækst i det offentlige forbrug på 1,0, men det skyldes alene en teknisk fremskrivning, lyder forklaringen.

»De 0,3 er det, der er reserveret til offentlig forbrug, og det sidste er reserveret til prioriteringer herunder skattelettelser,« siger Simon Emil Ammitzbøll.

Ifølge regeringsgrundlaget vil VLAK-regeringen i foråret fremlægge en »opdateret plan for de finanspolitiske rammer frem mod 2025«.

Den skal tage udgangspunkt i en offentlig vækst på 0,3 procent.

Regeringen har ikke taget stilling til, hvad der skal ske med det offentlige forbrug i 2018. Det afhænger af finanslovsforhandlingerne i år.

»Regeringens udgangspunkt er 0,3 procent,« siger Simon Emil Ammitzbøll.

Det private forbrug bliver på 1,8 procent for i år, mens der ventes en moderat vækst på 1,5 procent.