LA-minister forsvarer offentlig vækst på 0,7 procent

Regeringens ambition er fortsat en offentlig vækst på 0,3 procent, selv om den skønnes at blive 0,7 i 2017.

Den nye økonomi- og indenrigsminister, Simon Emil Ammitzbøll (LA), præsenterer mandag årets sidste Økonomiske Redegørelse. Den skønner en vækst i det offentlige forbrug på 0,7 procent næste år. Scanpix/Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

Han tilhører et parti, der længe har prædiket minusvækst i det offentlige.

Men mandag præsenterer økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) regeringens Økonomiske Redegørelse, og den skønner en vækst i det offentlige forbrug på 0,7 procent næste år.

Ministeren understreger, at det er afledt af dette års finanslov, som blev indgået mellem den tidligere Venstre-regering sammen med Liberal Alliance, De Konservative og Dansk Folkeparti.

- Vi har et ambitionsniveau på 0,3 procent, men vi er også opmærksomme på, at vi skal indgå finanslov med et eller flere andre partier, der ønsker højere offentlig vækst, siger Ammitzbøll på et pressemøde i Økonomiministeriet.

For 2018 er væksten i det offentlige af "beregningstekniske årsager" anført til 0,8 procent. Det er ikke udtryk for, at regeringen pludselig ønsker højere offentligt forbrug, understreger Simon Emil Ammitzbøll.

- De resterende 0,5 procent reserveres til andre prioriteringer, herunder lavere skat, siger han.

Økonomisk Redegørelser, der er regeringens prognose for dansk økonomi, peger også på, at det private forbrug vokser "pænt", og at beskæftigelsen vokser i "hastigt tempo", påpeger ministeren.

Regeringen venter en økonomisk vækst på 1,5 procent næste år og på 1,7 procent i 2018. Adspurgt om det er tilfredsstillende, når LA tidligere har efterlyst markant højere vækstrater, svarer Simon Emil Ammitzbøll:

- Det kan jo være, den bliver højere, hvis Folketinget har mod til at vedtage de ting, regeringen vil fremlægge næste år.

- Uden de seneste års reformer havde der allerede nu været pres på arbejdsmarkedet.

- Reformerne har givet plads til en større jobvækst, end der ellers havde været mulig. Og det er min klare prioritet, at vi skal videre af den vej.

/ritzau/