LA-minister forsvarer høj offentlig vækst

Regeringens ambition er fortsat en offentlig vækst på 0,3 procent, selv om den skønnes at blive 0,7 i 2017.

Han tilhører et parti, der længe har prædiket minusvækst i det offentlige.

Men mandag præsenterede økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) regeringens Økonomisk Redegørelse, og den skønner en vækst i det offentlige forbrug på 0,7 procent næste år.

Ministeren understreger, at det er afledt af dette års finanslov, som blev indgået mellem den tidligere Venstre-regering sammen med Liberal Alliance, De Konservative og Dansk Folkeparti.

- Vi har et ambitionsniveau på 0,3 procent, men vi er også opmærksomme på, at vi skal indgå finanslov med et eller flere andre partier, der ønsker højere offentlig vækst, sagde Ammitzbøll på et pressemøde i Økonomiministeriet.

For 2018 er væksten i det offentlige af "beregningstekniske årsager" anført til 0,8 procent. Det er ikke udtryk for, at regeringen pludselig ønsker højere offentligt forbrug, understregede Simon Emil Ammitzbøll.

- De resterende 0,5 procent reserveres til andre prioriteringer, herunder lavere skat, sagde han.

Regeringen venter en økonomisk vækst på 1,5 procent næste år og på 1,7 procent i 2018. Adspurgt om det er tilfredsstillende, når LA tidligere har efterlyst markant højere vækstrater, svarede Simon Emil Ammitzbøll:

- Det kan jo være, den bliver højere, hvis Folketinget har mod til at vedtage de ting, regeringen vil fremlægge næste år.

Ministeren påpegede, at der uden den seneste års reformer allerede nu ville have været pres på arbejdsmarkedet.

- Reformerne har givet plads til en større jobvækst, end der ellers havde været mulig. Og det er min klare prioritet, at vi skal videre ad den vej, sagde han.

Regeringen vil blandt andet se på pensionsalderen og SU-systemet, men fremlægger først konkrete udspil i det nye år. Til den tid håber han på samarbejdsvilje fra de øvrige partier i Folketinget.

- Måske har der stået et topskattetræ og skygget. Men nu skygger det ikke mere, sagde Ammitzbøll med henvisning til LA's tidligere ultimative krav om at lette topskatten med fem procentpoint hele vejen op.

/ritzau/