LA: Lykketoft skal være mere pædagog end socialdemokrat

Lykketoft skal vise sig som en pædagog, der kan se eksempelvis Israel-Palæstina konflikten fra begge sider, lyder rådet fra LA-leder Anders Samuelsen til den kommende formand for FNs generalforsamling.

Det er et stort skulderklap til Mogens Lykketoft (S), at han om kort tid bliver udnævnt som formand for FNs generalforsamling. Men hvis han for alvor skal gøre en forskel, skal han »lægge socialdemokratismen« af sig.

Sådan lyder det fra leder af Liberal Alliance Anders Samuelsen (LA) efter nyheden om, at Folketingets formand skal være formand for de 193 FN-landes generalforsamling fra september 2015 og et år frem.

»Det er stor post, og det er flot, at vi også fra Danmark kan stille med en god kandidat,« siger Anders Samuelsen.

»Det er et sted, hvor man både kan ende i en sump, hvor der ikke sker noget, men hvor der også er potentiale, når man sidder for bordenden og tilrettelægger mødernes afvikling,« lyder det fra LA-lederen.

Hvis Lykketoft skal blive en god formand, forudsætter det ifølge Anders Samuelsen, at Lykketoft lægger den socialdemokratiske kasket fra sig:

»Jeg håber, at Lykketoft kommer op i gear og lægger noget af socialdemokratismen bag sig,« siger Samuelsen.

Han henviser til, at Lykketoft har haft flere kontroverser med Israel. Det vakte tidligere på året kritik fra Israel, at Lykketoft ville besøge Det Palæstinensiske Selvsstyre i Gaza uden at mødes med repræsentanter for Israel. Det medførte, at Israel ikke ville lade Lykketoft rejse ind i Gaza.

»Hvis man går ind på sådan en post og kun er aktivist-agtig i forhold til Israel og Palæstina-konflikten, så bliver det opad bakke. Han bliver nødt til at træde et skridt tilbage og se konflikten fra to sider. Han skal være mere pædagog end socialdemokrat, mere samlende end konfronterende, mere pragmatiker end idealist, for så kan han flytte noget,« siger Anders Samuelsen.

Han vurderer, at en dansker på den prestigefulde FN-toppost også kan være en fordel for Danmark.

»Det er ikke sådan, at der er ret mange folk, du spørger på gågaden, som kan gengive navnene på hvem, der har haft den post de seneste tre-fire-fem år. Men den korte afstand betyder noget. Vi politikere kender Lykketoft, og han kender os, og dermed er der en kortere responstid, også for danske synspunkter, hvis vi kan finde ud af at håndtere situationen optimalt,« siger LA-lederen.