LA: Ledige skal have større gulerod for at arbejde

Det skal være mere attraktivt for ledige at tage et arbejde som eksempelvis lastbilchauffør, lyder det fra Liberal Alliance.

Guleroden ved at tage et arbejde frem for at være på dagpenge eller kontanthjælp skal være større.

Det er budskabet fra Liberal Alliances beskæftigelsesordfører Joachim B. Olsen (LA). Han reagerer, efter at lederen af det private AMU-Center Dekra, Peter Laursen, i Berlingske undrer sig over, at 120.000 danskere står uden arbejde, samtidig med at der de kommende år vil mangle 4.000 chauffører i transportbranchen.

»Det er jo udtryk for, at vi har nogle problemer i den måde, vi har indrettet vores overførselsindkomstsystem på, og at der er problemer i forhold til jobcentrenes mulighed og evne til at få folk til at tage de job, der udbydes,« siger Joachim B. Olsen.

Han mener, at incitamentet for at gå fra dagpenge eller kontanthjælp til at søge et fast job som eksempelvis chauffør er for ringe.

»Det her kan kun løses ved at skabe et dagpenge- og et kontanthjælpssystem, hvor det er mere attraktivt for flere mennesker at række hånden i vejret og sige: Jeg vil gerne være lastbilchauffør,« siger Joachim B. Olsen.

Men skal jobcentrene tvinge ledige til at tage en uddannelse som lastbilchauffør, hvis det er der, der mangler hænder?

»Det er ikke alle, der har lyst til at være lastbilchauffører, det har jeg forståelse for. Men når man skruer på incitamenterne i vores overførselssystemer, så handler det jo om at få lidt flere til at ændre adfærd. Så kunne det godt være, at lidt flere ville sige: Jeg vil sådan set gerne være lastbilchauffør,« siger Joachim B. Olsen.

Han mener også, at både a-kasser og jobcentre skal være bedre til at tjekke, at ledige rent faktisk står til rådighed for arbejdsmarkedet.