LA langer ud efter konservativt ja til klimaaftale

De Konservative bør ikke bakke om regeringens aftale om en ny klimalov, mener Liberal Alliance, der frygter, at aftalen vil koste danske arbejdspladser.

- Den her klimalov er feel good-politik, som desværre ender med at koste Danmark dyrt, er LA-formand Anders Samuelsens kommentar til klimaaftalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke med Liberal Alliances velsignelse, at de Konservative torsdag er gået med i en aftale om en ny klimalov sammen med regeringen, SF og Enhedslisten.

Selv om de Konservative står fast på, at aftalen ikke kommer til at koste job, og at konkurrenceevnen styrkes, er meldingen en helt anden fra Liberal Alliance.

»Den her klimalov er feel good-politik, som desværre ender med at koste Danmark dyrt. Der vil nemlig ske det, at CO2-udledningen blot flytter til udlandet, og det samme gør arbejdspladserne,« siger partileder Anders Samuelsen (LA) i en skriftlig kommentar.

Klimaaftalen betyder blandt andet, partierne står bag regeringens mål om, at CO2-udledningen i 2020 skal være reduceret med 40 procent i forhold til 1990. Derudover forpligter fremtidige klima- og energiministre sig til mindst hvert femte år at fremsætte nationale klimamålsætninger.

»Jeg er stærkt bekymret over, at regeringen, venstrefløjen og de Konservative nu har givet håndslag på, at der løbende skal fremsættes forslag, som bakker den her lov op. For vi ved af erfaring, at sådanne forslag altid ender ud i højere afgifter,« mener Anders Samuelsen.

Partilederen synes hellere, regeringen skulle koncentrere sig om at sænke de danske energiafgifter.

»Danske forbrugere og virksomheder betaler i dag urimeligt mange penge i energiafgifter, og det har allerede kostet arbejdspladser. Se bare på den danske svineproduktion, som i stigende grad flytter udenlands. Lad os nu gå den anden vej og lette skatter og afgifter – også på energi. Det vil betyde, at vi kan beholde produktion og arbejdspladser herhjemme, hvor vi faktisk passer bedre på miljøet sammenlignet med nogle af de lande, hvor produktionen søger hen imod,« siger Anders Samuelsen.

Venstre og Dansk Folkeparti har i første omgang ikke tilsluttet sig aftalen, men skal til møde med klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) torsdag eftermiddag.

Dog har Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), allerede erklæret, at den reduktion på 34 procent af CO2-udledningen, som allerede er aftalt i det såkaldte energiforlig med blandt andet Venstre, er for stram i hans øjne. Og han er derfor bestemt ikke tilfreds, når regeringen, SF, Enhedslisten og de Konservative med den nye klimaaftale lægger yderligere seks procentpoint oveni.