LA: Lær af Norge og afskaf omdiskuteret paragraf

Tirsdag fjernede Norge landets forbud mod blasfemi. Liberal Alliance mener, at Danmark skal følge trop som et led i kampen for ytringsfriheden.

Liberal Alliances politiske ordfører Simon Emil Ammitzbøll. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Norge gik i Liberal Alliances øjne foran med et godt eksempel, da landet tirsdag fjernede blasfemiparagraffen fra straffeloven.

Nu er det formelt tilladt at udsætte guder og religioner for spot og hån i Norge, og sådan skal det også være i Danmark, hvis det står til Liberal Alliances retsordfører, Simon Emil Ammitzbøll (LA). Han vil sløjfe den danske blasfemiparagraf - straffelovens paragraf 140.

»Det er oplagt, at vi følger i Norges fodspor og får afskaffet blasfemiparagraffen. Det er vigtigt, at vi står værn om ytringsfriheden og ikke holder fast i en symbollovgivning, der indskrænker ytringsfriheden i forhold til religion i dette tilfælde,« siger han.

Paragraf 140 gør det muligt at straffe gudsbespottelse med op til fire måneders fængsel, men man skal helt tilbage til 1946 for at finde den seneste dom.

Selv om paragraffen sjældent tages i brug, mener Simon Emil Ammitzbøll, at den sender et forkert signal.

»I den kamp om ytringsfrihed og vestlige frihedsrettigheder i det hele taget, der står på i disse år, må vi ikke af misforståede hensyn bevare noget som blasfemiparagraffen. Det er et skidt signal at sende, og så længe den er der, kan den blive brugt igen, så derfor ser jeg ingen grund til ikke at afskaffe den,« siger ordføreren.

Han understreger, at Liberal Alliance flere gange har foreslået at sløjfe paragraffen, og han er optimist på forslagets vegne, hvis regeringen skifter farve efter næste folketingsvalg.

»Vi har flere gange stillet forslag om at afskaffe blasfemiparagraffen, og vi håber og tror, det bliver ført ud i livet efter næste folketingsvalg, hvis vi får et borgerligt flertal,« siger Simon Emil Ammitzbøll.