LA kritiserer regeringen for studehandel med EL om børnecheck

Social dumping og børnecheck har ikke noget med hinanden at gøre, lyder det fra Liberal Alliance, der langer ud efter regeringens forsøg på at få Enhedslistens støtte til dens lovforslag om børnechecken.

Det hænger ikke sammen, når regeringen prøver at kæde social dumping sammen med børnechecken, mener Liberal Alliance, der retter skarp kritik mod regeringens social dumping-tilbud til Enhedslisten.

Regeringen har tilbudt Enhedslisten at imødekomme to af partiets tre krav om social dumping i håb om, at Enhedslisten lægger stemmer til et lovforslag om den omstridte børnecheck, og det er ikke i orden, lyder det fra Liberal Alliances spidskandidat til europaparlamentsvalget, Christina Egelund (LA).

»Jeg synes, det er uklædeligt, at regeringen åbenbart er så forhippet på at få lukket den her debat, at den er parat til at indgå en god, gammeldags studehandel med Enhedslisten omkring noget, som i virkeligheden ikke har noget som helst med sagen at gøre. Og det understreger også bare, at regeringen tilsyneladende er ligeglad med, at Danmark sender børnechecks ud af landet,« siger hun.

Skatteminister Morten Østergaard (R) tilbød torsdag at imødekomme Enhedslistens krav om indførsel af ID-kort og skærpet straf for virksomheder, der bryder reglerne. Ministeren sagde desuden tidligere torsdag, at der er en »fin sammenhæng« mellem social dumping og børnecheck, men det er Christina Egelund ikke enig i.

»Det er to vidt forskellige politiske sager, og sagen om børnechecken vil vi egentlig gerne have op på et mere principielt plan. Når det handler om udbetalingen af velfærdsydelser, bør det være en beslutningskompetence, der ligger i Danmark, og det er noget, det danske folketing skal tage stilling til,« siger spidskandidaten og tilføjer:

»Men statsministeren har åbenbart en interesse i at være på god fod med EU-Kommissionen, og derfor lægger man sig fladt ned. Og så er det pludselig meget belejligt at indgå en studehandel med Enhedslisten, hvor man så handler om nogle ting, som ikke har noget med den her sag at gøre.«

Sagen om børnechecken handler om, at regeringen med et nyt lovforslag vil rette de danske regler ind efter EU-lovgivningen, så EU-borgere ikke skal vente to år på at opnå ret til fuld børnecheck, som de skal i dag.

Regeringen mangler flertal for sit lovforslag, men får tilsyneladende ikke succes med at få Enhedslisten til at lægge stemmer til, for partiet har allerede været ude og sige nej tak til social dumping-tilbuddet.

»Jeg håber, at det betyder, at hele aftalen falder på gulvet, og at regeringen begynder at tage det politiske spørgsmål omkring udbetaling af velfærdsydelser alvorligt,« siger Christina Egelund.