LA-krav giver 1,3 mio. kr. i ekstra skattelettelse til de 100 rigeste

Får Liberal Alliance sænket topskatten for alle topskatteydere, vil det give de 100 bedst lønnede 1,3 mio. kr. ekstra i skattelettelse sammenholdt med regeringens udspil. For en person med en årsindkomst på fem mio. kr. er tallet 205.000 ekstra om året i skattelettelse.

Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, har gjort det til et ultimativt minimumskrav, at regeringen sænker topskatten med fem procentpoint. Foto: Simon Skipper Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I virkeligheden drejer det sig kun om rundt regnet 40.000 personer. Om 800 millioner kroner ud af et offentligt budget på mere end 1.000 milliarder kroner om året. Men det er gjort af det stof, der i yderste konsekvens kan bringe regeringen til fald, for der er tale om de mest vellønnede danskere, som nu kan blive omdrejningspunkt i et stort politisk drama på den blå banehalvdel af folketingssalen.

På den ene side står Liberal Alliance, der har gjort det til et ultimativt minimumskrav, at regeringen sænker topskatten med fem procentpoint.

På den anden side står Dansk Folkeparti, der har meget svært ved overhovedet at se topskattelettelser i nogen form.

Og i midten står statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og hans smalle Venstre-regering, der skal forsøge at få de umiddelbart svært forenelige ender til alligevel at mødes.

Kompromisforslaget fra statsministeren kom i går efter lang tids tilløb: Løkke vil sænke skatten for alle topskatteydere, der tjener mindre end en million kroner, med fem procentpoint. For dem, der tjener mere, vil han til gengæld ikke sænke skatten, og topskatten vil stadig være på 15 procent.

På den baggrund har Berlingske bedt den liberale tænketank CEPOS om at foretage beregninger, der udkrystalliserer forskellen på den skattelettelse, de bedst lønnede vil få, hvis det ender med henholdsvis regeringens eller Liberal Alliances plan.

Og forskellene er store. Ifølge beregningen vil alle danskere med en indkomst på den gode side af én million kroner således få en årlig skattelettelse på 26.472 kroner med regeringens forslag – uanset indkomst. Får Liberal Alliance derimod sin vilje, er tallene nogle helt andre:

For en person, der tjener 1,5 million kroner om året, vil skattelettelsen således være på ekstra 44.060 kroner.

For en person, der tjener fem millioner kroner om året, er tallet 205.060 kroner. Tjener man ti millioner kroner, er den ekstra lettelse på 435.000 kroner om året; tjener man 20 millioner kroner, er den på næsten 900.000 kroner ekstra. Og kigger man på de 100 danskere, der har den allerhøjeste indkomst, vil skattelettelsen stige med 1,3 millioner kroner om året, hvis LA får sin vilje sammenholdt med Løkkes forslag.

»Liberal Alliance er galt afmarcheret«

For DF-gruppeformand Peter Skaarup forstærker de store tal partiets modstand mod lettelser i topskatten i almindelighed – og i særdeleshed for dem med de højeste indkomster.

»Det udstiller i den grad, at Liberal Alliance er galt afmarcheret, når man holder fast i, at nogle mennesker skal have skattelettelser for hundredtusindvis af kroner, mens andre bliver bedt om at arbejde længere. En skattelettelse til folk med indkomster i millionklassen redder ikke Danmark,« siger han.

Kan du forestille dig Dansk Folkeparti tilslutte sig en aftale, der indeholder topskattelettelser til direktører og andre med lønninger på over én million kroner?

»Det har jeg meget svært ved at se for mig,« siger Peter Skaarup.

For LAs skatteordfører, Joachim B. Olsen, ændrer tallene dog intet.

»Det er overhovedet ikke noget, der afskrækker os. At holde fast i en topskat på 15 procent for folk med en indkomst på mere end én million kroner er at gøre janteloven til en integreret del af den danske skattelovgivning. Vi skal være større end det i Danmark,« siger Joachim B. Olsen.

Adspurgt, om det fortsat er partiets »absolutte smertegrænse« at få sænket topskatten med fem procentpoint for alle topskatteydere, svarer han:

»Vores krav er velkendte.«

Joachim B. Olsen tilføjer:

»Vi vil ikke være det parti, som de facto sikrer, at topskatten aldrig nogensinde bliver fjernet. Men det er, hvad der sker, hvis man laver den om til en millionærskat.«

»Det er helt på månen«

Samme linje lægger CEPOS’ cheføkonom, Mads Lundby Hansen. Han hæfter sig ved, at de mest vellønnede også betaler meget i skat. Eksempelvis betaler de rigeste 100 danskere ifølge beregningen 16 millioner kroner om året i skat ud af en gennemsnitlig årsindkomst på 29 millioner kroner.

Mads Lundby erklærer sig derfor »helt uforstående over for, at man reelt indfører en millionærskat«.

»Man bør ikke have ondt af, at en person, der tjener fem millioner kroner, får en skattelettelse på 230.000 kroner. Efter skattelettelsen betaler han fortsat 2,5 millioner kroner i skat og finansierer dermed fire offentligt ansatte,« siger Mads Lundby Hansen og fortsætter:

»Hvis vi skal være et førende velstandssamfund, skal vi lægge janteloven bag os, og så skal blandt andet den øverste marginalskat ned – også for dem, der tjener mere end en million kroner, for de skaber en stor velstand,« siger Mads Lundby Hansen.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen, er kategorisk afvisende over for »en skattelettelse, der har til formål at give de rigeste danskere Beluga-kaviar året rundt«.

»Det er helt på månen, at Liberal Alliance vil give skattelettelser på op til 1,3 million kroner til de rigeste danskere. Det er gennemført uretfærdigt og uklogt, at man vil kræve, at folk skal være længere tid på arbejdsmarkedet for at sikre astronomiske skattelettelser til dem, der i forvejen tjener mest,« siger han.

Venstres finansordfører, Jacob Jensen, udtaler, at de store skattelettelser til de rigeste i Liberal Alliances model ikke er hans kop te.

»For os har det været vigtigt, at udspillet havde en social profil, og at vi prioriterede pengene der, hvor vi ser de største udfordringer – og det er altså på de små arbejdsindkomster,« siger Jacob Jensen og tilføjer:

»Jeg tror, Liberal Alliance bør forklare, hvorfor det er meget vigtigt, at direktøren, der tjener meget store summer, skal have den her ekstra meget store skattelettelse.«