LA: Karakterkrav til gymnasiet skal ikke forhindre skævvridning

Liberal Alliance frygter ikke for, at drengene vil falde fra, hvis der skal et snit på 7 i alle faglige fag til for at komme i gymnasiet. De kan få glæde af de optagelsesprøver, partiet vil supplere adgangskravet med.

Karakterkrav er ikke stedet at sætte ind for at undgå en skævvridning mellem piger og drenge på gymnasierne. Sådan er holdningen i Liberal Alliance, som med kravet om et gennemsnit på 7 i alle faglige folkeskolefag er hardliner i diskussionen om adgangskrav til landets gymnasier.

Undervisningsordfører Merete Riisager (LA) fastholder, at det er nødvendigt at give gymnasierne et fagligt løft - også selvom drengene halter efter pigernes niveau i dansk og matematik i folkeskolen.

»Selvfølgelig skal man adressere forskellen mellem piger og drenge, men det skal man ikke gøre ved at sænke barren. Vi skal stille krav i vores uddannelsessystem, fordi der selvfølgelig er krav, når man kommer ud på arbejdsmarkedet i den anden ende. Ved hele tiden af sætte barren ned og file på kravene svigter vi faktisk de unge mennesker,« siger Merete Riisager.

Drengenes karakterer i dansk og matematik er dog blevet dårligere end pigernes de seneste år, viser en ny analyse fra tænketanken Kraka ifølge Politiken. Hvor pigernes karaktergennemsnit i 2008 var 0,5 karakterpoint foran drengenes i de to fag, var karakterkløften i 2013 øget til 0,8.

Derfor vil et karakterkrav på de gymnasiale uddannelser, som netop nu diskuteres af politikere under forhandlingerne om en ny gymnasiereform, ramme drengene hårdere end pigerne, advarer Kraka ifølge avisen.

Liberal Alliance vil tage hånd om forskellen på drenge og piger ved at sætte mere fokus på de faglige krav både i folkeskolen og på gymnasierne, forklarer Merete Riisager. Det betyder flere eksaminer, og derudover skal en bestået optagelsesprøve også kunne give adgang til gymnasiet, hvis ikke man har snittet på 7 i alle faglige fag.

»Drengene vil have godt af, at der bliver en prøve, hvor de kan give den gas og vise, at de kan det, der skal til,« siger Merete Riisager.