LA: Ikke et spørgsmål om EU-medlemskab

Danske velfærdsydelser skal beskyttes mod et stigende antal vandrende arbejdstagere, mener en samlet borgerlig opposition, der lægger sig i Storbritanniens EU-skeptiske fodspor.

Anders Samuelsen (l) og Lars Løkkke Rasmussen(V), (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uffe Ellemann-Jensens stjernede EU-sokker brændes langsomt ned til ingenting, mens Folketingets fire borgerlige partier skulder ved skulder råber vagt i gevær i et fælles opgør med dansk EU-politik, som vi kender den.

Og selvom de fire partier er enige om, at Danmark er nødt til at rykke sig i en mere skeptisk retning, er det ikke et spørgsmål om EU-medlemskab eller ej, forsikrer Anders Samuelsen, partileder for Liberal Alliance:

»Vi bør ikke have en afstemning om EU. Selve fredsprojektet og det, at vi kan rejse over grænser er en kæmpe styrke. Men det er jo netop det, vi skal fokusere på,« siger Anders Samuelsen til TV2-News.

»Nu er det tid til en anden kurs, end den de gamle EU-positive partier har udlagt. Jeg tror, der er sket en bevægelse, fordi der er en ny realisme, der er opstået. Jeg har jo længe givet udtryk for, at vi gerne vil være med til at løfte det ansvar,« uddyber LA´s partileder, der er blandt de mest EU-skeptiske i Folketinget.

Ifølge et fælles partinotat underskrevet af de fire borgerlige partier, vil en ny blå regering »arbejde for at sikre, at danske velfærdsydelser forbliver i Danmark og går til dem, som arbejder, bor og bidrager til Danmark i en længere periode«.

Dermed puster de fire borgerlige partiledere til den EU-ild, der sidste år bredte sig til åbenlyse flammer på Christiansborg, da et flertal i Folketinget krævede, at SR-regeringen rullede sine annulleringer af de omstridte optjeningsprincipper på velfærdsydelser til EU-borgere tilbage.

Et krav, som regeringen valgte at overhøre, fordi det ville være imod EU-retten. Spørger man Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, er der tale om et »nybrud« i dansk EU-politik.

»I forbindelse med valget til Europa Parlamentet så vi tydeligt, at et stort flertal af danskerne var utilfredse med, at EU-borgere fra andre lande ret nemt kan få adgang til danske velfærdsydelser, og der var i valgkampens forløb store debatter om bl.a. udlændinges adgang til danske dagpenge, kontanthjælp og børnecheck,« siger Thomas Larsen.