LA hjælper ikke i VKO-velfærdsstrid

Anders Samuelsen er hverken enig med V, K eller O i blå bloks strid om optjening af velfærdsydelser.

Ifølge udkastet til optjeningssystemet skal der bl.a. ikke være støtte til plejehjem og beskyttet bolig i de første syv år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver ikke Liberal Alliance, der kommer regeringen og Dansk Folkeparti til undsætning i spørgsmålet om de såkaldte optjeningsprincipper. Mens regeringen og støttepartiet har svært ved at enes om, hvor indgribende et system med optjening af retten til velfærdsydelser skal være, er Liberal Alliance ikke på linje med nogen af dem.

Læs også: VKO-strid om optjening af velfærdsydelser

Læs også: Skal man gøre sig fortjent til velfærd?

Partiformand Anders Samuelsen insisterer på, at det er vigtigt, at man sætter skatten markant ned, hvis man indskrænker adgangen til udvalgte sociale ydelser.

- Så sikrer man, at det er de rigtige, der kommer her til, og at der kommer nok af dem, siger Anders Samuelsen.

Berlingske har fået adgang til et internt embedsmandsnotat, hvor et tværministerielt udvalg kommer med 28 konkrete forslag til områder, hvor man kan indføre et krav om optjening. Det indeholder for eksempel et krav om, at ikke EU-borgere skal tegne en privat sundhedsforsikring for at få ophold i landet.

Læs også: Optjening er næppe det håbede valgoplæg

Det skaber bekymring hos Dansk Arbejdsgiverforening og de Konservative, der mener, at det kan gøre det svært at tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Venstre og Dansk Folkeparti deler dog ikke bekymringen.

Liberal Alliance er delvis enig. Anders Samuelsen deler DA's bekymring, men vil stadig indføre et krav om sundhedsforsikring. Det skal blot være afdragsberettiget - og det generelle skattetrykskal sænkes.

- Det er en udlændingemodel, der er ganske enkel og sikrer, at de rigtige kommer her til, siger Anders Samuelsen.