LA har svært ved at vende skuden

Liberal Alliance har måttet sluge en del kameler siden partiet gik i regering sidste efterår, hvilket tilsyneladende ikke er noget, som vælgerne kvitterer for.

Foto: Sarah Christine Nørgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Meget er sket, siden sidste efterår hvor formand for Liberal Alliance Anders Samuelsen forsøgte at stå fast på sit ultimative krav om topskattelettelser og truede med at vælte den daværende V-regering.

I november 2016 gik partiet i regering med Venstre og de Konservative, truslerne blev byttet ud med en mere kompromissøgende tilgang, og i midten af august i år meldte Anders Samuelsen så endegyldigt ud, partiet har droppen kampen om at få lettet topskatten.

Udmeldingen har ifølge Berlingske Barometer ikke fået vælgerne til at straffe partiet. Det seneste vægtede gennemsnit viser, at 6,5 pct. af vælgerne ville sætte kryds ved LA, hvis de stod overfor et valg, hvilket er præcis den samme tilslutning, som barometeret viste den 12. august i år - altså få dage før Anders Samuelsen meldte ud at have droppet kravet om topskatten.

Men hvis man kigger på det samlede billede har kompromisserne og regeringsdannelsen kostet Liberal Alliance, og partiet har ikke på noget tidspunkt i år kunnet mønstre en tilslutning på mere end 7 pct. af stemmerne. Til sammenligning fik Liberal Alliance 7,5 pct. af stemmerne ved folketingsvalget i 2015.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.