LA: »Fuldstændig urimeligt« at pædagoger skal overvåge forældre

Pædagoger og lærere skal i højere grad tage samtalen om alkoholmisbrug med forældre, hvis de har mistanke til et for højt alkoholmisbrug. »Det er et overgreb på den personlige frihed,« lyder det fra Liberal Alliance.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Beskidte bleer, skovture og en alvorlig samtale om forældrenes alkoholforbrug. Det bliver nu en del af pædagogernes arbejdsdag i både Københavns Kommune og Aabenraa Kommune. Her vil de have pædagoger og lærere til at hive fat i forældre, de vurderer, drikker for meget. Ifølge Berlingske er det langt fra blot alkoholikere, som pædagogerne og lærerne skal konfrontere. Liberal Alliances social- samt børne- og familieordfører, Thyra Frank (LA), kalder det langt ude.

»Det er fuldstændig urimeligt, at man begynder at have sådan et overvågningssamfund, hvor folk ikke kan være ude en aften eller to, inden pædagoger og lærere skal i gang med at stille spørgsmål,« siger hun.

Sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, Ninna Thomsen (SF), vil over for Berlingske ikke sætte en præcis grænse for, hvornår der skal spørges ind til alkoholvaner. Men hun siger, at pædagoger og lærere også skal snakke med de forældre, der er i den gode ende af de sociale klasser.

»Udgangspunktet for samtalen med forældrene er, at barnet har det dårligt. Når det er tilfældet, skal fagpersoner turde spørge forældrene, hvordan alkoholvanerne er derhjemme, hvis de har en mistanke om, at det er en del af problemet. De skal også snakke med dem, som er i den gode ende af de sociale klasser, hvor det kan være endnu sværere at spørge, om der er et problem,« siger Ninna Thomsen til Berlingske.

Thyra Frank understreger, at barnets trivsel altid kommer i første række, og at de voksne i børnenes liv skal skride ind, hvis forældrene er alkoholikere.

»Pædagogerne skal selvfølgelig gribe ind, hvis de ser et barn, der mistrives, men hvis man ser et menneske, der har røde øjne... hvor er vi henne, hvis vi er der, hvor vi skal have pædagoger og lærere til at skulle gå ind og tale med forældrene,« spørger Thyra Frank.

»Der må være mennesker, der er tættere på forældrene end pædagoger og lærere, og vi må holde op med at mene, at vi alle sammen skal leve på en bestemt måde,« uddyber hun.