LA: »Fotovogne er ikke for politibetjente, når der er indbrud at opklare«

Der skal prioriteres med betjentene og det, de bruger deres tid på, lyder det fra Liberal Alliance.

Arkivfoto. Betjent i fotovogn. Johan Gadegaard/Scanpix 2015 Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiet skal ud af fotovognene og væk fra cykelstierne for i stedet at rette blikket mod bekæmpelsen af den borgernære kriminalitet.

Sådan lyder det fra Liberal Alliances retsordfører, Simon Emil Ammitzbøll, om det faktum, at et presset dansk politi nedprioriterer at opklare indbrud i private hjem.

»Fotovogne er jo ikke et sted politibetjente bør opholde sig, når der er indbrud at opklare. Man må prioritere. I det hele taget, vil vi gerne se på, om man kan effektivisere politiets arbejde og få noget mere for pengene,« siger  Simon Emil Ammitzbøll, der frygter et »kapløb om at putte flest penge i politiet« i løbet af de kommende uger, når Folketingets partier tager hul på forhandlingerne om et nyt politiforlig.

»Det virker desværre som om, at fantasien ikke rækker til mere, end at der bare skal findes mere mandskab og bruges flere penge. Det kunne også være, man kunne prioritere brugen af mandskab anderledes og den tid mandskabet bruger anderledes,« påpeger LA-ordføreren.

På trods af et kraftigt fald i antallet af indbrud begået i danske hjem de senere år, ligger Danmark stadig øverst på listen med lande, hvor der sker flest indbrud. Og færre af indbruddene bliver opklaret - både i forhold til tidligere og sammenlignet med vores skandinaviske nabolande.

Ifølge Danmarks Statistik blev 6,7 procent af 36.342 indbrud opklaret - mens Sverige og Norge opklarer en dobbelt så stor andel af indbrud.

V: Indbrud skal efterforskes som i »gamle dage«

Spørger man i Venstre er det ikke så mærkeligt, at politiet har været nødsaget til at nedprioritere anmeldelser af indbrud i danskernes hjem.

»Når vi oplever både COP15, terror og et øget flygtningepres, så kan det vel ikke komme bag på nogen, at det koster mandskabsmæssigt hos politiet. Selvfølgelig betyder det, at nogle sager kommer til at tage længere tid end andre sager. Det er beklageligt,« siger retsordfører Preben Bang Henriksen (V).

Han understreger dog samtidig, at Venstre ikke er hverken »blind eller tonedøv«.

»Der skal selvfølgelig flere betjente på gaden, der skal større optag på politiskolen og på den kortere bane må kigge på politiets opgaver,« siger V-ordføreren.

Han mener blandt andet, at der skal flere automatiske fotovogne i spil på landevejene, samt kigges nærmere på den tid politiet bruger på administration.

»Venstre går til forhandlingerne med et udspil om, at indbrud skal efterforskes med sædvanlig hurtighed, som i "gamle dage" før de her hændelser fandt sted. Og det er det, vi må få politistrukturen indrettet efter,« siger Preben Bang Hansen.

Folketinget skal forhandle et politiforlig på plads for perioden 2016 til 2020 i løbet af efteråret.

TV: se de nye fotovogne her