LA: EU skal koordinere og ikke ensrette

Liberal Alliance kalder sig for et »skeptisk ja-parti,« der tror på et mere kontrolleret europæisk fællesskab. Deres spidskandidat vil gerne samarbejde - men ikke uden begrænsninger.

Danskerne skal være repræsenteret af et borgerligt parti i EU, der hverken er nikkedukker eller pensionsmodne, mener spidskandidaten for Liberal Alliance. Han vil gerne samarbejde med de andre medlemslande, men vil sætte grænser for ensretningen.

»Bare fordi man er et ja-parti, behøver man ikke acceptere alt, der kommer fra EU. Det har desværre været tendensen i mange år,« siger Benjamin Dickow.
Han vil gerne dele gruppeværelse med den liberale gruppe i Europa-Parlamentet (EP), som blandt andet Venstre og De Radikale også bekender sig til.

Herhjemme tegner det ikke til, at Liberal Alliance overhovedet får et gruppeværelse i Folketinget efter næste valg. Sidste politiske index fra Gallup foretaget for Berlingske Tidende viste, at danskerne ikke vil give partiet et eneste mandat, hvis der var valg i morgen. Alligevel argumenterer Benjamin Dickow for, at partiet kan udfylde en vigtig opgave i Bruxelles.

»Vi håber og tror, der er en del af danskerne, som stadig er markeds- og globalt orienterede. Samtidig mener jeg også, Danmark selv skal have frihed til at bestemme vores lovgivning på de områder, som ikke omhandler indre marked,« siger han.

Sundere europæere
Hvis vælgerne er enige, og Benjamin Dickow ender i Bruxelles, vil han især engagere sig i sundshedspolitikken. Ifølge ham skal EU ikke ensrette sundhedssystemerne, men til gengæld give større mulighed for at bruge systemet, som man hver især synes.

»En tvungen sundhedspolitik kan jeg ikke se en fordel i,« siger han med henvisning til det omstridte Patientdirektiv, der skal sikre borgerne fri bevægelighed på sundhedsområdet.

Men hvis man blot tager forbehold for begrænsninger, fastslår han, at det vil være dumt ikke at udnytte mulighederne på tværs af nationalstaternes grænser: »Når vi ikke kan udbyde alt i Danmark, er der en fordel i at udlicitere dele af sundhedssystemet,« siger han.

At den 26-årige økonomistuderende har begrænset politisk erfaring udover sit formandskab for Liberal Alliances ungdomsparti, Ung Alliance, ser han nærmere som en fordel end en ulempe.

»Det handler mere om visioner og mod til at indrette tingene. I stedet for at man bare har prøvet at hæve lønchecken før, ligesom de pensionsmodne politikere de andre borgerlige partier stiller op,« siger han.