LA efter debat om Irak-dokumenter: Mistillid til Pind er ikke en mulighed

Liberal Alliance vil ikke udtrykke mistillid til Søren Pind, selvom han i dag nægtede at offentliggøre dokumenter fra den nedlagte Irak- og Afghanistankommission.

Mette Bock (LA) sagde i onsdags, at det var en mulighed at stille mistillid til justitsminister Søren Pind (V), hvis ikke han fremlagde ikke-klassicerede dokumenter udarbejdet af den nedlagte Irak- og Afghanistankommission. Mistillidskortet er ikke længere en mulighed, skriver Mette Bock til Berlingske i dag. Fold sammen
Læs mere

»Man kan udmønte et nyt beslutningsforslag, man kan tænke på at udtrykke mistillid til ministeren, eller man kan overveje at genåbne kommissionen.«

Sådan lød den slet skjulte trussel, da Liberal Alliances Mette Bock onsdag af Politiken blev spurgt til, hvad hun ville stille op, hvis justitsminister Søren Pind fredag ikke ville støtte LAs forslag om at offentliggøre dokumenter fra den nedlagte Irak- og Afghanistankommission.

Med er flertal i ryggen vil Liberal Alliance have regeringen til at offentliggøre de ikke-klassificerede dokumenter fra kommissionen.

Fredag kom svaret fra Søren Pind, da justitsministeren stillede sig på talerstolen i Folketinget under førstebehandlingen af forslaget fra det blå støtteparti.

Det korte svar: Glem det.

»Regeringen kan ikke støtte forslaget,« sagde Søren Pind.

Så hvad nu LA?

Det ser dog ikke ud til, at Mette Bock har tænkt sig at gøre brug af muligheden for mistillid til ministeren.

Fra folketingssalen har hun skriftligt svaret på, hvad LAs næste træk er i forhold til at få Søren Pind til at offentliggøre de ikke-klassificerede dokumenter fra kommissionen.

Søren Pind har netop sagt meget klart, at regeringen ikke vil støtte forslaget. Hvad er jeres reaktion på det?

»Samtidig har Pind givet udtryk for, at der er et rum for handlemuligheder, som vi eventuelt blev enige om. Det betragter jeg som en åben dør til forhandlinger.«

Hvad vil I gøre ved det?

»Indlede forhandlinger og samtaler med de øvrige partier, der støtter op om forslaget.«

Du har før sagt, at mistillid er en mulighed. Mener du stadig det?

»Ikke efter dagens debat, som var meget konstruktiv.«

De Radikales Martin Lidegaard har kaldt det her for en »ekstraordinær sag« - vil du også betegne den som det?

»Ja - vi har vel ikke før set, at der er nedsat kommissioner, som så er lukket med efterfølgende krav om åbenhed omkring de indsamlede dokumenter.«

Enhedslisten siger, at partiet vil fremsætte et lovforslag med nogenlunde samme ordlyd som jeres beslutningsforslag. Vil I stemme for lovforslaget?

»I første omgang indleder vi drøftelserne. Jeg tror, vi kan nå hinanden. Det var der bred vilje til i dagens debat.«

Pind: Ikke klares i et »snuptag«

Når justitsministeren ikke vil offentliggøre dokumenterne hænger det bl.a. sammen med, at der ifølge Pind er tale om fortroligt materiale med betydning for statens sikkerhed, rigets forsvar og hensynet til andre lande.

Og så vil det desuden være et stort arbejde at behandle de 70.000 dokumenter, påpegede Pind fra talerstolen.

»Man får nærmest indtryk af, når man har fulgt debatten om offentliggørelse af kommissionens dokumenter, at det bare lige kan klares med et snuptag. Det er ikke tilfældet. Langt fra,« sagde Søren Pind.

Lidegaard: Genåbn kommissionen

Udenrigsordfører for de Radikale, Martin Lidegaard, kaldte det for en »ekstraordinær situation«, at den nuværende regering valgte at lukke en kommission, der var »lige ved« at være færdig med sit arbejde.

Han appellerede derfor til justitsministeren om, at Søren Pind med »hele sin personlige kapacitet og politiske evne og gennemslagskraft« skal genåbne kommissionen, der ifølge Lidegaard ikke vil være »en større udgift«, da kommissionen blev stoppet »lige inden lukketid«.

Den udlægning deler Søren Pind ikke.

»Denne regering deler ikke Socialdemokratiet og Det Radikale Venstres synspunkt om, at Irak-kommissionen er ekstraordinær,« sagde Pind.

Hos oppositionen var man interesseret i at høre, om Liberal Alliance var for at genåbne kommissionen, selvom partiet selv var med til at lukke den i forbindelse med regeringsskiftet i sommer.

Det var Mette Bock åben for.

»Vi er fra Liberal Alliances side villig til at afsøge alle muligheder,« svarede ordføreren og appellerede samtidig til, at partierne bag beslutningsforslaget »ikke spændte ben for hinanden i det videre forløb«.

Flertal i Folketinget

De Konservatives politiske ordfører, Mai Mercado (K), skulle »hilse« fra de Konservatives forsvarsordfører Rasmus Jarlov, der skulle have stået på talerstolen, men han havde travlt med at diskutere landbrugspakken.

Den korte bemærkning fra Mai Mercado var, at de Konservative også »støtter beslutningsforslaget«.

Ud af de ni partier i Folketinget er det Dansk Folkeparti og regeringspartiet Venstre, der ikke vil offentliggøre de ikke-klassificerede dokumenter.

I kølvandet på debatten fastholdt Søren Pind, at regeringen ikke har i sinde at udlevere dokumenterne. Ministeren ville ikke oplyse, om han vil forhandle beslutningsforslaget med Liberal Alliance eller oppositionen.

»Al det der processnak tror jeg, at jeg vil spare jer for. I må gerne spekulere i det. Men jeg har ikke noget at sige,« sagde Søren Pind.