LA bøjer af på ultimativt krav om topskattelettelser: »Det er en ny situation«

Anders Samuelsen har takket ja til statsministerens invitation om at komme til regeringsdrøftelser mandag med henblik på at danne en borgerlig-liberal trekløverregering.

Liberal Alliance efter forhandlinger til finansloven for 2017. Bagerst: Ole Birk Olesen. Forrest til venstre: Anders Samuelsen. Til højre: Simon Emil Ammitzbøll. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Blikket i Anders Samuelsens øjne er ikke længere stålsat.

I et interview med TV 2 fremgår det, at LAs krav om topskattelettelser på fem procent ikke længere er helt så ultimativt, som LA-lederen gennem hele efteråret har givet udtryk for.

»Det er en ny situation,« siger Anders Samuelsen direkte adspurgt, om han fortsat står fast på topskattelettelser på fem procent hele vejen op.

I stedet understreger LA-formanden, at hans parti »er klar til at løfte det ultimative ansvar, regeringsansvaret«.

Som han skriver på Facebook, har han derfor sagt ja til Lars Løkke Rasmussens (V) invitation.

»Jeg har en tro på, at det her kan lade sig gøre. Det har jeg haft hele tiden,« siger Anders Samuelsen til TV2.

Anders Samuelsen og Liberal Alliance møder »selvfølgelig og naturligvis« op til de regeringsforhandlinger, som Lars Løkke Rasmussen nu indbyder til, siger LA-formanden til TV2.

»Vi tror, det er meget nemmere, at komme igennem med borgerlig, liberal politik, hvis der er en bredere borgerlig, liberal regering, der spiller samlet ud på et højt ambitionsniveau.«

Nu skal de tre partier – Venstre, Liberal Alliance og de konservative – se, om de kan blive enige om et »ambitiøst regeringsgrundlag«, siger Ander Samuelsen, der selv giver udtryk for, at han tror på et godt resultat. Og at han tror på, at det går hurtigere, end det gjorde for S-SF-R, da de tre partier forhandlede regeringsgrundlag i Hotel Crown Plaza på Amager efter folketingsvalget i 2011.

»Selvom vi er et ungt parti, så har vi så stærke kræfter allerede nu i partiet, at vi allerede på nuværende tidspunkt er klar til at løfte det ultimative ansvar, nemlig et regeringsansvar.«

Det helt store spørgsmål er, hvad der sker med partiets - i hvert fald tidligere - ultimative krav om, at der skal komme en topskattelettelse på fem procentpoint.

Og mens statsministeren i sin tale i Herning citerede N.F.S. Grundtvig, så drog Anders Samuelsen paralleller til den netop afdøde musiker Leonard Cohen:

»Jeg lagde mærke til, at Lars Løkke tog meget udgangspunkt i, at det er den mørke tid, vi lever i. Men med Leonard Cohens ord siges det jo, at der er en sprække i alting, og at det er der, lyset kommer ind. Jeg håber, Liberal Alliance er det lys, der kan være med til at blive spredt ud over Danmark. Et borgerligt liberalt lys i et samarbejde med Venstre og de Konservative,« siger Anders Samuelsen til TV 2 News.

Liberal Alliances politiske leder blev herefter afbrudt af TV2s studievært Lasse Sjørslev, der mente, at han i sit svar taler uden om spørgsmålet om, hvorvidt Liberal Alliance fortsat står ultimativt på deres krav om en topskattelettelse på fem procentpoint.

»Jamen, det er selvfølgelig det krav, som Liberal Alliance har stået på indtil nu. Vi går ind til de her forhandlinger med det mål at skabe et nyt ambitionsniveau for Danmark. Og det tror vi på kan lade sig gøre. Når vi konkludere på de drøftelser, kan jeg svare på, hvor vi står med ønsket om at få taget det grundlæggende opgør med topskatten. Men det kan jeg ikke konkludere på på nuværende tidspunkt,« sagde Anders Samuelsen.

I en tale til Venstres landsmøde lørdag formiddag fortalte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at han har inviteret De Konservative og Liberal Alliance til drøftelser mandag med det formål at danne en »borgerlig-liberal trekløverregering«.

I sin tale fortalte statsministeren, at hans regeringsinvitation til Liberal Alliance og De Konservative er et forsøg på at optø den »istid«, som ifølge statsministeren har lammet samarbejdet i de borgerlige partier henover efteråret.

Lars Løkke Rasmussen henviste i den forbindelse blandt andet til, at nogle gerne ville have større skatteletteleser, mens andre ville have mindre skattelettelser, som har været en central strid mellem Venstre-regeringens parlamentariske grundlag.

De Konservative har allerede takket ja til invitationen til at drøfte mulighederne for en trekløverregering mandag på Marienborg.