LA: Asyltiltag er svaret i helt særlige tilfælde

Normalt advarer Liberal Alliance mod at haste sager gennem Folketinget, men med asylaftalen er det anderledes. Her er det nødvendigt med hastelovgivning, siger Simon Emil Ammitzbøll.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Liberal Alliance er med i asylaftalen, men partiet erkender, at der er blevet slugt kameler.

»Der er ingen tvivl om, at mange af tiltagene er tiltænkt helt særlige situationer,« siger politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Aftalen giver blandt andet mulighed for at omgå reglerne om domstolsprøvelse af frihedsberøvede asylansøgere.

»Vi er bekymrede for de retssikkerhedsmæssige konsekvenser af muligheden for at suspendere reglen om, at udlændinge, som ikke søger asyl eller vil oplyse, hvem de er, maksimalt kan tilbageholdes i 72 timer,« siger Simon Emil Ammitzbøll og uddyber:

»Derfor er vi glade for, at suspenderingen kun kan indføres med 14-dages varighed. Vi er desuden tilfredse med, at vi fik indskrevet en solnedgangsklausul for netop det forslag, så det kun gælder i en fireårig periode, hvorefter det automatisk ryger ud af dansk lov igen.«

Flere partier kritiserer, at ændringerne på asylområdet hastes igen. Allerede onsdag skal aftalen, der blev indgået tirsdag aften, behandles i Folketinget.

Simon Emil Ammitzbøll forsvarer tempoet.

»Vi er et parti, der ofte deltager i kritikken af, at man haster for meget igennem Folketinget. Men denne gang må man sige, er der faktisk er en reel begrundelse - nemlig at der meget pludseligt kan ske ændringer i vores nabolande,« siger han og uddyber:

»Det er nødvendigt, at vi er klar, hvis ændringer i Sverige eller Tyskland medfører en ophobning af flygtninge og migranter i Danmark, som vi så i begyndelsen af september. Det er noget, der kan ske igen meget pludseligt, og derfor er der behov for hastelovgivning«.