LA: Alle i landet skal kunne passe eget barn med tilskud

Nogle kommuner yder økonomisk tilskud til forældre, der vælger daginstitutioner fra og selv passer deres børn. LA og K vil gøre muligheden landsdækkende. V og S holder fast i, at det er op til kommunerne selv at beslutte.

Foto: Morten Dueholm. Arkivfoto: Morten Dueholm
Læs mere
Fold sammen

Sidste år valgte mere end 1.000 danske småbørnsforældre daginstitutioner og andre pasningstilbud fra, for i stedet selv at passe deres egne børn og få penge for det af kommunen. En mulighed, som landets kommunalbestyrelser kan vælge at give forældre i deres kommune – men som langt fra er virkelighed alle steder i landet.

Og det skal laves om, mener Liberal Alliances børneordfører Merete Riisager:

»Vi vil gerne have, at det her skal gælde i alle kommuner. Jeg tror ikke, det er mange, der vil benytte tilbuddet, men det vigtige er, at muligheden er der for dem, der gerne vil. Familierne er pressede i Danmark, og der er et ønske om noget mere fleksibilitet, og det her kunne være en af mulighederne,« siger hun.

Ifølge dagtilbudsloven er det i dag op til den enkelte kommune selv at beslutte, om forældre skal kunne passe deres egne børn med et økonomisk tilskud i stedet for at få en plads i et dagtilbud. Det er imidlertid et krav, at forældrene ikke samtidig modtager en offentlig overførselsindkomst, ikke har arbejdsindtægt ved siden af, og har opholdt sig i Danmark i syv af de sidste otte år.

Også Konservatives familiepolitiske ordfører Mai Mercado vurderer, at det vil give børnefamilier nogle bedre muligheder for at tilrettelægge deres familieliv.

»Jeg ser gerne, at det bliver muligt i alle kommuner, for det kan være, at nogle familier vurderer, at det er bedst for dem, at mor eller far går hjemme med børnene. Det kommer til at kollidere med det kommunale selvstyre, og vi skal passe på ikke at lave for rigide regler, men vi skal samtidig støtte op om børnefamilierne og sikre den fleksibilitet, som vi hører, at der efterspørges,« siger hun.

Ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriets kommunale nøgletal var det 37 ud af landets 98 kommuner, der i 2014 budgetterede med at yde tilskud til forældre, der selv passer deres børn.

Tal fra Danmark Statistik viser imidlertid, at muligheden kun blev brugt i 34 af kommunerne i 2014. Det år blev sammenlagt 1.303 børn passet af egne forældre, og langt størstedelen af dem i store kommuner som København (815 børn), Frederiksberg (54 børn), Odense (40 børn) og Esbjerg (40 børn).

Står det til Folketingets to største partier, Socialdemokraterne og Venstre, skal politikerne på Christiansborg dog passe på med at blande sig i kommunernes anliggende.

Børne- og familieordfører Julie Skovsby (S) mener, at dagtilbudsloven er fin, som den er i dag.

»Jeg har det fint med, at det er en kommunalpolitisk opgave at vurdere, hvad behovet er. Det er kommunerne, der er i kontakt med forældrene, og derfor bedst kan vurdere, om det er noget, der efterspørges i deres kommune, eller om det ikke giver så meget mening hos dem,« siger den socialdemokratiske ordfører.

Også Venstres familieordfører Tina Nedergaard påpeger nødvendigheden af at respektere det kommunale selvstyre, men hun opfordrer også kommunerne til at sikre et fleksibelt og velfungerende system på netop pasningsområdet.

»Det er sundt, at nogle beslutninger ligger i kommunerne, så vi ikke bestemmer det hele på Christiansborg. Men det er samtidig nødvendigt, at pasningsområdet fungerer optimalt, og hvis brugerne af vores offentlige ydelser ikke mener, at vi kan levere det, de har brug for, så må vi skabe nogle incitamenter for, at kommunerne tænker mere fleksibilitet og kvalitet ind,« siger hun.