LA åbner for en nedlæggelse af Skatteministeriet

Skat er gået langt ud over sine beføjelser, og derfor åbner LA op for at omdanne Skatteministeriet til en styrelse. Skat skal tilbage til kerneopgaven, lyder det fra skatteordfører Merete Riisager.

Merete Riisager under Liberal Alliances sommergruppemøde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Skattestyrelsen kunne være et bud på et muligt navn til en ny styrelse under Finansministeriet.

I hvert fald lægger Liberal Alliance op til at nedlægge Skatteministeriet, efter flere skeletter vælter ud af skabet hos Skat.

Senest har Berlingske afsløret, at Skat systematisk krænker danskernes privatliv. Desuden har det været fremme, at Skat indkræver forældet gæld fra danskerne, og dertil kommer sagen om de 6,2 milliarder kroner, der angiveligt er blevet udbetalt i aktierefusion til svindlere i udlandet.

»Det er dybt problematisk, at borgerne ikke kan have tillid til Skat som myndighed. Det betyder, vi skal i gang med en tilbundsgående restrukturering af Skat, så Skat kan koncentrere sig præcis om det, der er Skats kerneopgave og ikke på denne her måde overskride sine egne beføjelser,« siger skatteordfører for Liberal Alliance, Merete Riisager (LA).

Hun mener, der mangler en skarpere definition af, hvad der er Skats kerneopgave, og derfor burde man overveje fra politisk side af lægge Skatteministeriet ind som en styrelse under Finansministeriet.

»Hver gang, der kommer en ny minister, kommer der nogle politiske impulser, som embedsmændene løber efter, og så glemmer de, hvad kerneopgaven er. Opgaven er en ordentlig og redelig inddrivelse af skat efter gældende love og regler,« siger ordføreren.

Mandag kunne Berlingske beskrive, at Kammeradvokaten har identificeret op til 15 generelle fejl i inddrivelsessystemet EFI (Et Fælles Inddrivelsessystem) hos Skat. Blandt de meste grelle fejl er, at myndighederne systematisk opkræver penge fra danskere, som ikke længere skylder penge til Skat. Selv om gælden er forældet, tvinges de på afdragsordninger eller får tilbageholdt en del af lønnen.

Afsløringen fik Skat til at suspendere EFI tirsdag.

»Der må være meget dybe ledelsesmæssige problemer i Skat. Der er nogle mennesker, der ikke har levet op til deres ansvar. Det er vigtigt, at skatteministeren får ryddet op i det, så vi får nogle nye folk ind, og så vi får en skarpere definition af, hvad der er Skats kerneopgave,« tilføjer Merete Riisager.

Enhedslisten vil indkalde skatteministeren i samråd, fordi de mener, at Skats fejl er et spørgsmål om ressourcer, men det afviser Merete Riisager. Hun fastslår, der er tale om »inkompetence og ledelsesfejl«.