Kyster skal lokke danskerne på landet

Flyt på landet og få stranden for dig selv, lyder det fra boligminister Carsten Hansen. I Varde Kommune er der over 100 meter kyst per kystnær indbygger - i Gentofte Kommune blot 30 centimeter.

Næsten en million danskere bor i gåafstand til vand, og ifølge en ny opgørelse fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter har danskerne i gennemsnit 1,5 meter kyst til rådighed.

I en kommune som Gentofte har indbyggere med under én kilometer til kysten 30 centimeter kyst til rådighed, mens de i Varde Kommune har over 100 meter per kystnær indbygger.

»Nogle steder i landet får man nærmest kysten for sig selv, mens man andre steder skal være en hel familie for at få plads til et badehåndklæde. Det giver et nyt perspektiv på den herlighedsværdi, som vi har adgang til i Danmark, og er man glad for god plads og masser af luft ved havet, er der nu et godt redskab til at finde sit drømmeområde,« siger Carsten Hansen, minister for by, bolig og landdistrikter, i en pressemeddelelse.

Opgørelsen viser, at der især i de store byer og langs kysterne i Nordsjælland og Trekantsområdet er mange om at bo tæt på vandet. Her har beboerne tæt på kysten højest fem meter kyst til rådighed. Langs det meste af den jyske vestkyst og på Djursland har indbyggerne tæt på kysten langt over ti meter til rådighed.

Opgørelsen viser også, at 74 procent af de danske sommerhuse ligger i gåafstand til havet, og at de i gennemsnit har næsten 50 meter kyst per hus.