Kvoter skal sikre solidarisk fordeling af flygtninge i EU

Et kvotesystem, der skal fordele asylansøgere mere solidarisk, øget grænsekontrol og bedre mulighed for legal indvandring i EU er nogle af de kontroversielle elementer, Europa-Kommissionen lægger op til.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU: Med højsæsonen for farlige bådoverfarter over Middelhavet for døren har EU-Kommissionen onsdag fremlagt sit bud på, hvordan man kan redde flygtninge fra druknedøden - og ikke mindst et kvotesystem for fordeling af flygtninge og asylansøgere blandt medlemslandene.

Migrationsudspillet blev præsenteret af den hollandske første-næstformand for kommissionen, Frans Timmermans, EUs udenrigschef, Federica Mogherini, og migrationskommissær Dimitris Avramopoulos.

Kommissionen foreslår, at asylansøgere fremover fordeles mellem medlemslandene ud fra en fordelingsnøgle, der blandt andet tager hensyn til befolkningsstørrelse, arbejdsløshed, tidligere modtagne asylansøgere og bruttonationalprodukt.

»Det her handler ikke om enten at åbne eller lukke grænser, for begge scenarier er urealistiske. Vi vil indføre en retfærdig fordeling af flygtningene til medlemslandene ud fra en fordelingsnøgle,« siger migrationskommissær Dimitris Avramopoulos.

»Ikke alt afhænger af EU. Det er et fælles ansvar. Og jeg håber, at medlemslandene vil gøre deres for at få det her til at lykkes,« tilføjer han.

Kvotesystemet er ikke det eneste kontroversielle element i udspillet, som også lægger op til bedre muligheder for såkaldt »legal indvandring«. EU mangler kvalificeret arbejdskraft på grund af stadigt dalende fødselstal, og derfor vil man gøre det nemmere at komme ind udefra.

»Ja, det er en række udfordrende forslag og ja, de vil uden tvivl tiltrække kritik, men det er ikke acceptabelt, at de europæiske lande siger, at det er frygteligt, at så mange flygtninge drukner i Middelhavet og samtidig ikke gør noget,« siger første-næstformand Frans Timmermans.

Kommissionen vil samtidig indføre bedre grænsekontrol og forsøge at bekæmpe årsagerne til den illegale indvandring. Der lægges blandt andet op til at etablere et center i Niger i slutningen af året, som kan informere borgerne om, hvilke farer der lurer på vejen mod Europa - og hjælpe med at finde alternative løsninger.

Udspillet fra kommissionen er første skridt af mange på vejen mod en fælles løsning. Næste skridt er et reelt lovforslag, og derefter skal både medlemslande og Europa-Parlamentet give grønt lys, før loven kan træde i kraft.

Kommissionen planlægger at have et lovforslag klar i slutningen af året.

»Vi skal redde liv og samtidig tage os af de liv, vi redder, og dele ansvaret for de her mennesker mellem os. Derfor forventer jeg også at se samarbejdsvilje fra alle medlemslande,« siger udenrigschef Federica Mogherini.

Hun understreger samtidig, at de store flygtningestrømme ikke alene er Europas ansvar, men også Afrikas og resten af verdens ansvar.

Hvor meget af kommissionens udspil, der ender med at blive lov, er endnu usikkert. Til gengæld er det helt sikkert, at Danmark kommer til at stå uden for EUs asylpolitik på grund af retsforbeholdet.

Det er især Tyskland, Frankrig, Italien og Sverige, som tager mange flygtninge, modsat eksempelvis Portugal og Østeuropa.