Kvinfo skal granske sexisme hos de Radikale: »Ved en togulykke nedsætter man jo også en havarikommission«

Kvinfo skal afdække sexisme hos de Radikale. Partiets forretningsudvalg har bestilt undersøgelsen. Eksperter peger på, at undersøgelsen er det første skridt på vejen til at få gjort rent bord.

Forretningsudvalget i de Radikale har fået Kvinfo til at stå for en stor undersøgelse, der skal afdække omfanget af sexisme og chikane i partiet. Eksperter peger på, at en undersøgelse er nødvendig for at genvinde tilliden internt i partiet, men også udadtil. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi skal have ryddet op. Så vi kan skabe den forandring, vi ønsker,« skriver den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, på Facebook om den undersøgelse, der skal afdække sexchikane i de Radikale.

En undersøgelse, som Kvinfo skal stå for. Kvinfo er et videnscenter, der beskæftiger sig med at formidle forskning om køn, ligestilling og etnicitet, og det er altså dem, som skal foretage undersøgelsen. Den er bestilt af Radikale Venstres forretningsudvalg, hvor blandt andet landsformand Svend Thorhauge og politisk leder Sofie Carsten Nielsen sidder.

Undersøgelsen skal ifølge Svend Thorhauge afdække omfanget og karakteren af seksuel chikane i partiet. Den skal omfatte hele partiet – både nuværende og tidligere ansatte.

»Jeg vil have klarhed over, hvilke sager der har været, og om de er håndteret korrekt,« skriver Svend Thorhauge i en e-mail til Berlingske.

Når undersøgelsen er færdig, skal Kvinfo komme med en række anbefalinger, som forretningsudvalget skal udarbejde en handlingsplan ud fra.

Winni Johansen, professor i virksomhedsledelse på Aarhus Universitet

»Der er ingen tvivl om, at de vil bruge undersøgelsen til at gøre rent bord, så de kan starte på en frisk.«


Undersøgelsen er den anden af sin slags, der er blevet sat i søen hos de Radikale den seneste tid.

Forinden har en undersøgelse, der har haft til formål at afdække sexismesagerne med Morten Østergaard i centrum fået sin afslutning. I den konkluderes det, at i alt tre kvinder har følt sig krænket af den tidligere politiske leder, og at »der er reageret, og at sekretariatschefen har forelagt sagerne for den politiske leder med en reprimande og indskærpelse af, at det ikke skal ske igen«.

Undersøgelsen skal gøre rent bord

Og en bred undersøgelse er nødvendig. I hvert fald hvis man skal genopbygge tilliden i ens eget parti og hos offentligheden. Det mener to eksperter, som Berlingske har talt med.

Ifølge professor i virksomhedsledelse på Aarhus Universitet Winni Johansen er en sådan undersøgelse, som de Radikale har iværksat, det første skridt på en lang vej til netop at få genoprettet tilliden. Både blandt partiets medlemmer og udadtil.

»Der er ingen tvivl om, at de vil bruge undersøgelsen til at gøre rent bord, så de kan starte på en frisk,« siger hun og tilføjer, at det er helt essentielt, at det ikke er de Radikale selv, som udfører undersøgelsen:

»Hvis man er bekymret for, om man selv er for indblandet, kan det være en fordel at få eksterne til at stå for undersøgelsen. På den måde kan man sige, at man har sin ryg fri, og at der ikke er nogen, som kan beskylde en for at skjule noget,« siger Winni Johansen.

Det er dog også vigtigt, hvordan undersøgelsen er skruet sammen. For hvis ikke spørgsmålene er formuleret ordentligt, vil man ikke kunne afdække et eventuelt problem.

Det pointerer Kenneth Reinicke, der er kønsforsker på Roskilde Universitet og forfatter til bogen »Mænd der krænker kvinder«.

»Det er ret vigtigt, hvordan sådan en undersøgelse konstrueres. Den skal være handlings- og adfærdsbeskrivende. Hvis man blot spørger, om man har været udsat for sexchikane, så er der nok mange, der vil tænke, at det har de ikke. Men hvis man har nuancerede og konkrete spørgsmål, kan man bedre få belyst, om der er et problem,« siger han og peger på, at et spørgsmål med fordel kan handle om, hvorvidt man har oplevet uønskede eller krænkende kommentarer eller berøringer.

Men en undersøgelse i er sig selv ikke nok. Derfor mener både Kenneth Reinicke og Winni Johansen, at når undersøgelsen er færdig, så er det altafgørende, at der også bliver handlet på den. Det er ikke nok blot at afdække, hvad der er foregået, hvis man vil forhindre nye sager.

»Ved en togulykke nedsætter man jo også en havarikommission. Der skal eksterne øjne på, som kan afdække, hvad der er gået galt, og hvordan man sikrer, at det ikke sker igen,« siger Winni Johansen.

»Det er vigtigt, at der bliver lavet organisatoriske aftaler og spilleregler. Jo bedre ens egen politik er, jo større sandsynlighed er der også for, at man kan undgå den slags i fremtiden,« siger Kenneth Reinicke og tilføjer, at der også skal lægges klare handleplaner for, hvordan man vil gribe en sag an i fremtiden.

»Det er meget vigtigt, at man får skabt et arbejdsklima, hvor det er helt legitimt at gå videre med sin sag,« siger han.

Kenneth Reinicke peger også på, at oplevelsen af at være krænket kan være forskellig fra person til person. Derfor er det også vigtigt, at man får skabt et arbejdsklima, hvor man ikke er bange for at italesætte problemer, fordi man med tiden vil kunne få taget hånd om hændelser, inden de udvikler sig til regulære krænkelser.

Kenneth Reinicke hæfter sig ved, at sexchikane på det seneste har fået en helt anden status. Da #metoo-bevægelsen for første gang ramte Danmark i 2017, var der ifølge Kenneth Reinicke rigtig mange defensive reaktioner. Men han mener også, at vi ikke længere ser »den slags reaktioner« i samme omfang som tidligere, og derfor har han også en tiltro til, at de Radikale vil få vendt hver en sten.

»Jeg tror, at #metoo-bevægelsen har fået så meget momentum, at der hos de Radikale ikke længere vil være ting, som er tabuiseret eller for hellige.«

Kvinfo skriver til Berlingske, at undersøgelsen begynder i næste uge og skal bestå af både spørgeskemaer og interview. Kvinfo forventer, at undersøgelsen er færdig om ca. tre måneder.