Kvinder udsat for sexisme i kommunalpolitik: »Er det nu den tid på måneden igen?«

Borgmesteren i Roskilde, Joy Mogensen, er en af flere kvindelige politikere, der beskriver et kommunalpolitisk miljø, hvor nedladende kommentarer baseret på køn fyger mod særligt de yngre kvinder.

Borgmester i Roskilde, Joy Mogensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Hvad sover du i om natten?«, »lille ven« og »hvor har du flotte ben i den kjole«.

Sådan lyder nogle af de kommentarer, som Roskildes borgmester Joy Mogensen (S) over for Berlingske fortæller, hun fik, da hun som ung, nyvalgt kvinde i byrådet.

Det sker, efter at det 22-årige byrådsmedlem i Nyborg, Sonja Marie Jensen, tirsdag angreb mandlige kolleger for sexchikane i et debatindlæg i den socialdemokratiske netavis Pio. Det billede, hun tegner, af et politisk miljø, hvor særligt unge kvinder bliver udsat for nedladende kommentarer, bekræfter Joy Mogensen og flere andre kvindelige politikere.

Berlingske har været i kontakt med en lang række kvindelige kommunalpolitikere. Hovedparten har valgt ikke at udtale sig, mens andre afviser, at de har oplevet sexisme eller sexchikane i deres politiske arbejde.

»Hvis unge politikere siger, at de ikke har oplevet det her, så er de enten meget heldige, eller også fornægter de. Fra min tid som 25-årigt nyt byrådsmedlem kan jeg genkende flere af de situationer, hun skitserer,« siger borgmester Joy Mogensen til Berlingske.

»Jeg fik kommentarer om mit tøj, mit udseende, om min alder. Jeg blev meget bevidst om, hvordan jeg klædte mig, og blev meget kysk over for mandlige kolleger«.

»Indgroet sexisme«

Men hun er ikke den eneste kommunalpolitiker, der har oplevet sexismen. Den tidligere DSU-formand og medlem af kommunalbestyrelsen i Tårnby, Camilla Schwalbe, nikker også genkendende til billedet. Hun har fået kommentarer som »Er det nu den tid på måneden igen?«

»Grundlæggende er det sådan, at man som kvinde i politik, særligt som ung kvinde, skal lægge røv og ryg til mange ting.«

Hun fortæller om en situation fra sin tid som nyudklækket DSU-formand.

»Hvis du har brug for et godt råd, står min dør altid åben,« sagde en mandlig kollega til Schwalbe.

Inden hun nåede at takke for invitationen, fortsatte manden:

»Det gør den i øvrigt også i nat.«

Der er tale om en »indgroet sexisme, der har fået frit løb«, lyder det fra Schwalbe.

»Det værste er, når mandlige politikere, som man i udgangspunktet respekterer, og som hierarkisk udfylder en væsentlig rolle, taler seksuelt nedladende til en. Fordi man bliver klemt. Man ved ikke, hvad fanden man skal sige til det,« siger Schwalbe.

De ældre er problemet

Ifølge Sisse Marie Welling, der er spidskandidat for SF i Københavns borgerrepræsentation, er det særligt de ældre kommunalpolitikere, der udgør et problem. Også hun har oplevet »kække bemærkninger« fra ældre kollegaer.

»Der er nogle af mine ældre, mandlige kollegaer, der kan have svært ved at finde ud af hvor grænsen går,« siger hun.

Hun bliver bakket op af sin mandlige kollega i Københavns Borgerrepræsentation Jonas Bjørn (S).

»Der er ingen tvivl om, at kvinder er mere udsatte i politik end mænd. Jeg oplever en old boys-kultur, hvor der godt kan komme nogle lumre vittigheder, og hvor kvindelige kollegaer får komplimenter for deres figur eller påklædning,« fortæller Jonas Bjørn, der også har overhørt kvindelige kollegaer blive kaldt for ’tøs’, ’lille pige’ og ’skolepige’. Lignende beskrivelser har han aldrig hørt brugt om mandlige kollegaer, fortæller han.

Katrine Lester har som forhenværende viceborgmester i Frederiksberg Kommune  fået at vide, at hun »kun er blevet valgt, fordi hun ser godt ud«.

»Det er mere sådan, at unge kvinder bliver talt ned til, end det er decideret håndspålæggelse. Jeg kan godt genkende det billede, som Sonja Marie Jensen tegner i sit debatindlæg,« siger hun.

Borgmester: Hold ud og giv igen

Mere end hver fjerde kvinde i politik har følt sig forbigået eller uretfærdigt behandlet på grund af kønnet. For nogle kvindelige politikere betyder sexisme, at de overvejer helt at forlade politik. Det skrev Berlingske i 2015 på baggrund af en rundspørge til kvinder i lands- og lokalpolitik foretaget af Berlingske Research.

Borgmesteren i Roskilde, Joy Mogensen, fik tidligere jævnligt kommentarer om påklædningen - blandt andet husker hun kommentarer som: »Hvor har du flotte ben i den kjole«.

»I begyndelsen tænkte jeg: Er det mig, der gør noget forkert? Da jeg var 26, begyndte jeg at klæde mig som en 50-årig. »I skal ikke kommentere, hvordan jeg ser ud – hold op!« siger hun.

»Jeg ved, det er noget, der kan afskrække unge kvinder fra at gå ind i politik. Jeg kender kvinder, der er blevet desillusioneret af at møde det.  Hvad mener du om, at Sonja Marie Jensen stiller sig frem med kritikken?

»Det havde jeg ikke turdet i hendes alder. Derfor vil jeg gerne sige til hende: Det er ikke dig, den er gal med, du er ikke alene, og vi kan ændre det her sammen, hvis vi er tilstrækkeligt mange,« siger Joy Mogensen, inden hun fortsætter med en opfordring til alle unge kvindelige politikere, der oplever chikane.

»Hold ud - og giv igen! Du kan ændre kulturen bare ved at være der. Jeg kan se, at kulturen ændrer sig i Roskilde, fordi jeg er der - ikke fordi jeg er mig, men fordi jeg er kvinde og borgmester. Hvis vi som kvinder vil tages alvorligt, for det vi kommer med, og det vi kæmper for, så skal vi give igen. Og vi skal gøre det i øjeblikket, ikke en dag efter. Grib øjeblikket det med det samme og sig: Stop!«