Kvindelige vælgere vender ryggen til Løkke

Venstre har mistet en stor del af de kvindelige vælgere. Lars Løkke Rasmussen risikerer at tabe valget på den baggrund, vurderer en valgforsker.

Foto: Uffe Weng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det går ikke godt med Lars Løkke Rasmussen (V) og de kvindelige vælgere.

Siden folketingsvalget i 2011 har Venstre mistet hver fjerde kryds fra kvinderne, viser en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for Avisen.dk.

»Det er rigtig mange kvindelige vælgere, der har forladt Venstre siden seneste folketingsvalg, og han risikerer at tabe valget, hvis han ikke vinder de kvindelige vælgere tilbage i slutspurten af valgkampen,« siger valgforsker Robert Klemmensen fra Syddansk Universitet til avisen.dk.

Ved sidste folketingsvalg satte hver femte kvinde et kryds ved Lars Løkke Rasmussens parti. I dag er det nede på hver syvende. Ifølge Robert Klemmensen kan faldet få stor betydning for valgresultatet, for hvis Lars Løkke Rasmussen ikke formår at vinde kvinderne tilbage, så er valgforskeren ikke sikker på, at nøglerne til Statsministeriet bliver hans.

Valgforskeren mener, at skal forklaringen på de kvindelige Venstre-vælgeres flugt hovedsagelig findes i, at mange kvinder har statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) som rollemodel. Det er nemmere at identificere sig med en kvindelig leder end en mandlig.

Men de kvindelige vælgere forsvinder også på grund af Venstres ønske om nulvækst i den offentlige sektor.

Det er ifølge Robert Klemmensen noget, der for alvor kan få kvinderne til at sætte krydset et andet sted.

Både fordi kvinder i højere grad bekymrer sig om velfærden, men også fordi mange har arbejde i den offentlige sektor som for eksempel pædagog eller sygeplejerske, og derfor er bange for at få en fyreseddel.

Der er i forvejen lagt op til en valggyser. De seneste meningsmålinger melder om næsten dødt løb mellem de to blokke.

Ifølge Berlingskes Barometer så står rød blok lige nu til 48,4 procent og blå blok til 51,4 procent. Venstre står til 21,6 procent af stemmerne, hvilket er 5,1 procentpoint mindre end ved det seneste folketingsvalg.