Kvindekrisecentre efterlyser udslusningsforløb

Antallet af kvinder, der vender tilbage til krisecentrene er kun faldet med et enkelt procentpoint på to år. Landsorganisationen af Kvindekrisecentre efterlyser udslusnings- og efterværnsforløb.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af kvinder, der vender tilbage til landets krisecentre, er kun faldet et enkelt procentpoint fra 36 til 35 i perioden fra 2011 til 2013.

Det viser en ny årsstatistik fra Landsorganisationen af Kvindekrisecentre (LOKK) og Socialstyrelsen ifølge Information.

Formanden for LOKK, Birgit Søderberg, mener ikke, at den gennemsnitlige opholdstid på 57 dage er nok til, at kvinder kan komme videre i livet efter et voldeligt ægteskab.

»Hvis man har været udsat for vold i en årelang periode, kan man ikke klare hele verden på 57 dage, det siger sig selv,« siger Birgit Søderberg.

Hun foreslår, at regeringen skal oprette et udslusnings- og efterværnsforløb, så kvinder, der går ud af kvindekrisecentre, kan blive hjulpet i minimum et år efter opholdet.

»Ingen kan ændre sig 180 grader på så kort tid, så hvis man vil forkorte ophold på kvindekrisecentre, skal vi have et sikkerhedsnet under de her kvinder, når de er kommet ud,« uddyber Birgit Søderberg.

Regeringens 2020-mål for voldsudsatte kvinder indebærer, at antallet af gengangere skal reduceres med 30 procent og højst må udgøre 25 procent i 2020.

Socialminister Manu Sareen (R) er ikke imponeret over det lille fald af gengangere på landets kvindekrisecentre:

»Det er ikke godt nok. For regeringen har lavet handleplaner og afsat midler på finansloven til at nedbringe antallet af kvinder, som vender tilbage til et krisecenter efter først at have forladt det,« siger han til Information torsdag.