Kvindekamp har ramt magtspillet om EU-posterne

EUs afgående kvindelige kommissærer fører nu kampagnen #TenOrMore for flere kvinder i den nye kommission. Connie Hedegaard er blandt støtterne, og også Helle Thorning-Schmidt inddrages.

Vicepræsident for EU-kommissærerne, Neelie Kroes, er blandt initativtagerne til #TenOrMore-kampagnen. Bl.a. har hun lagt billedet af sig selv til venstre på Twitter, mens hun samme sted har erklæret sin støtte til Helle Thorning-Schmidt som formand for Det Europæiske Råd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Twitter / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Magtspillet om udnævnelsen af nye medlemmer til Europakommissionen har kastet Europas magtcentrum ud i en virtuel kønskamp. 

Den tiltrædende kommissionsformand, luxembourgske Jean-Claude Juncker har forsikret, at han vil finde 11 kvinder ud af de i alt 28 kommissærer fra hvert af EUs medlemslande. En udfordring, som tegner sig til at blive ualmindelig svær.

Omkring 11 lande har mere eller mindre meldt ud, hvem de agter at sende til Bruxelles og foreløbigt er der kun én kvinde blandt navnene - den italienske udenrigsminister Frederica Mogherini, der ventes valgt som EUs udenrigschef på morgendagens EU-topmøde. Resten er mænd.

For at holde den konservative Juncker op på sine løfter har alle otte nuværende kvindelige kommissærer sendt et brev til ham, hvor han opfordres til at finde mindst ti kvindelige kommissærer for at sikre fremgang i kønsbalancen. Se brevet her.

Under et såkaldt hashtag med ordene #TenorMore på det sociale medie Twitter kæmper kommissærerne deres kamp for flere kvinder på de europæiske topposter.

Anføreren for projektet ser ud til at være EU-kommissionens hollandske vicepræsident Neelie Kroes, som har ladet sig affotografere, mens hun viser sine ti fingre foran sig, som et tegn på #TenorMore-kampagnen.

Den danske klimakommissær Connie Hedegaard (K) er naturligvis også med i projektet. I en skriftlig kommentar til Berlingske forklarer hun bevæggrundene for kvindekampagnen.

»Vi siger MINDST 10, fordi 10 er flere end antallet af kvinder i Kommissionen i dag, og den udvikling med mere ligelig repræsentation bør fortsætte. Det er vigtigt med mangfoldighed, og meget tyder desværre på, at det ikke kommer af sig selv, med mindre vi bevidst sætter det på dagsordenen. Det forsøger vi med dette brev,« udtaler EU-kommissær Connie Hedegaard.

Kampagnen kan være en væsentlig hjælpemotor for Juncker, som formentlig skal på en intens damejagt rundt omkring i de europæiske hovedstæder i de kommende måneder.

Lykkedes det ikke at få kønsbalancen til at se nogenlunde ud, så anses det for muligt, at han ikke kan få stemt kommissionen igennem EU-Parlamentet - hvilket den skal.

Både i 2004 og i 2009 var Junckers forgænger José Manuel Barroso i lignende problemer, men det lykkedes ham at få kønskvoten op ved blandt andet at uddele tungere poster til lande, der stillede med kvindelige kommissærer.

Læs kommissionskvindernes brev til Jean-Claude Juncker her

På den måde fik tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) blandt andet placeret Mariann Fischer Boel (V) på den væsentlige landbrugspost i kommissionen, hvorfra hun administrerede lidt over en tredjedel af EU-budgettet.

Det store spørgsmål er selvfølgelig om #TenorMore-kampagnen kan få indflydelse på valget af rådspræsident, hvor den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) gang på gang bliver nævnt som et godt bud i de største europæiske medier.

Foreløbigt har Neelie Kroes allerede sendt sine anbefalinger af sted til Thorning som formand for Det Europæiske Råd i en kort besked på Twitter, som straks blev videreformidlet af den svenske EU-kommissær Birgitta Ohlsson, som også er aktiv i kampagnen.