Kvalitetsudvalg vil have unge i job lige efter bacheloreksamen

Det haster med at reformere de videregående uddannelser, hvis man skal undgå massiv fejluddannelse, konkluderer Kvalitetsudvalget, der også opfordrer unge til at søge arbejde før kandidatuddannelsen.

Læs mere
Fold sammen

Det er ikke nogen god idé, at stort set alle universitetsstuderende læser en kandidatuddannelse umiddelbart efter deres bachelor. Sådan lyder en af konklusionerne i slutrapporten fra Udvalg for Kvalitet og Relevans i de Videregående Uddannelser - bedre kendt som Kvalitetsudvalget.

»Vi foreslår, at det i fremtiden skal være meget mere almindeligt, at de unge søger ud på arbejdsmarkedet med en bacheloreksamen. Hvis de derefter vil have en kandidatgrad, kan de tage den senere, eventuelt på deltid – når der er kommet gang i erhvervskarrieren,« siger Jørgen Søndergaard, der er formand for Kvalitetsudvalget, som regeringen nedsatte for knap halvandet år siden.

»På den måde vil mange flere specialisere sig inden for emner, der er relevante for deres erhverv. Det bliver vigtigt i fremtiden, fordi langt hovedparten af de universitetsuddannede – tre fjerdedele <saxo:ch value="226 128 147"/> skal finde arbejde på et meget mangfoldigt privat arbejdsmarked. Den automatiske slagne gang fra bachelor til kandidatstudier skal derfor afskaffes,« tilføjer han i en pressemeddelelse.

Idéen møder modstand hos Djøf, hvor formand Lisa Herold Ferbing erklærer sig »lodret imod« udvalgets anbefaling af, at optagelse på en kandidat skal bero på faglige adgangskrav, der betyder, at kun hver tredje bachelor kan gå direkte videre på kandidatuddannelsen, mens de øvrige skal ud på arbejdsmarkedet nogle år, før de kan tage kandidaten.

»Det er at gamble med de unges fremtid, idet vi risikerer, at en stor andel af bachelorerne ikke finder fodfæste på arbejdsmarkedet og dermed heller ikke ad denne vej kvalificerer sig til en kandidatuddannelse. Udvalget skylder svar på, hvad der skal ske med de unge, der således lades i stikken som ledige bachelorer,« siger Lisa Herold Ferbing i en pressemeddelelse.

Kvalitetsudvalgets slutrapport indeholder derudover også en kritik af, at de fleste uddannelser reelt kan klares på deltid, ligesom der bliver lagt for lidt vægt på evnen til at undervise, når der ansættes.