Kun få sager kan samle 50.000 underskrifter

Siden 2011 har kun tre sager fået over 50.000 online-underskrifter, som er grænsen, hvis et lovforslag skal behandles i Folketinget ifølge Alternativet.

Kun få emner kan tiltrække 50.000 underskrifter, lyder vurderingen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politikerne på Christiansborg bliver næppe begravet i arbejde, hvis Alternativets forslag om borgerinddragelse ved hjælp af underskriftindsamlinger bliver en realitet.

Siden 2011 har kun tre sager indsamlet mere end 50.000 underskrifter, viser skrivunder.net, som er Danmarks førende underskriftindsamlingsside på nettet.

Det drejer sig om indsamlingerne »Nej tak til statens salg af DONG til Goldman Sachs« fra 2014 med 199.810 underskrifter, »Nej tak til den nye offentlighedslov« med 90.967 underskrifter fra 2013 og »Afskaf pension til folketingsmedlemmer«, der samlede 54.039 underskrifter i 2012.

Dermed ville det i realiteten kun være de sager, som skulle behandles i Folketingssalen, hvis Alternativets lovforslag var trådt i kraft. Men ifølge partiet vil man se mange flere lovforslag med over 50.000 underskrifter fremadrettet.

»Jeg tror i den grad, at en ny lov kommer til at betyde noget. Én ting er, at man med den nuværende proces kun har set tre underskriftindsamlinger med over 50.000 underskrifter, men det er nok fordi, de ikke betyder så meget. Nu ved man, at lovforslagene rent faktisk vil blive fremsat i Folketinget, hvis man støtter op. Det vil have en anden værdi,« siger politisk ordfører for Alternativet Rasmus Nordqvist (Å).

Alternativet foreslår, at borgerne skal skrive under med NemID for at gøre indsamlingen mere officiel, men man er åben over for andre smarte løsninger.

En lignende ordning er allerede blevet vedtaget i Finland med stor succes. Her blev parlamentet pålagt at behandle et lovforslag om, at homoseksuelle skulle have samme rettigheder på en række områder som resten af befolkningen. Forslaget endte med at blive stemt igennem, og er i dag finsk lov.

Mens Socialdemokraterne og Venstre afviser forslaget, er resten af Folketingets partier - bortset fra de Konservative, der ikke har taget stilling - tilhængere af forslaget fra Alternativet. Dermed er der et flertal uden om regeringen.