Kulturminister: Flere unge skal tages med på råd

Kulturminister Marianne Jelved er klar med en pose penge til etablering af flere ungdomsråd i landets kommuner.

Læs mere
Fold sammen

Flere kommuner skal etablere ungdomsråd, så de unge får lettere ved at komme til orde.

Sådan lyder det fra kulturminister Marianne Jelved (R), der er klar med 300.000 kroner til udbredelsen af ungdomsråd.

»Alle unge i Danmark skal have mulighed for at deltage i lokale kulturprojekter og demokratiske processer,« siger Marianne Jelved i en skriftlig kommentar.

46 af landets 98 kommuner har etableret ungdomsråd, hvor unge er med til at beslutte alt fra placering af den nye skaterrampe til kulturelle events.

Miranda Dagsson, der er formand for Danske Skoleelever, støtter ministerens ambitioner om flere ungdomsråd.

»I skolen lærer vi i en tidlig alder om medbestemmelse og demokrati gennem elev- og fællesråd. Det engagement skulle gerne fortsætte, når vi bliver ældre. Derfor er det rigtig godt, at kulturministeren prioriterer at oprette flere ungdomsråd, der giver yderligere muligheder for at engagere sig i samfundet,« siger elevformanden.

Også fra Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) er der støtte til initiativet. Men rådets formand, Signe Bo, understreger, at ungdomsrådene skal have reel indflydelse:

»Ungdomsrådene skal tages seriøst af politikerne og må aldrig blive reduceret til indholdsløse aktivitetsudvalg eller syltekrukker,« siger hun.

Pengene fra kulturministeren skal blandt andet gå til et værktøj, som kommunerne kan benytte sig af, når de skal i gang med at etablere ungdomsråd. Der vil også blive afholdt en række seminarer, der skal skabe netværk mellem nye og mere erfarne kræfter bag ungdomsråd.