Kritikere: Ny indkøbslov ignorerer miljø og menneskerettigheder

Ngo’er retter kritik mod ny indkøbslov for at tage for lidt hensyn til miljø og menneskerettigheder. Regeringen afviser kritikken.

I en ny handlingsplan til FN har Danmark lovet, at nye love skal evalueres, så de tager hensyn til menneskerettighederne. Men nu undrer en række ngo’er og andre aktører sig over, at en ny lov om det offentliges udbud og indkøb ikke er blevet evalueret, inden den er blevet sendt i høring. Det skriver Politiken.

I et fælles høringssvar rettes der nu kraftig kritik mod lovforslaget. Blandt afsenderne er Amnesty International, Mellemfolkeligt Samvirke, Verdens Skove, Aktive Forbrugere og Herning Kommune.

Staten køber ind for omtrent 300 milliarder skattekroner årligt, hvilket blandt andet er tøj, træ, elektronik og andre såkaldte risikoprodukter, hvor det ofte er blevet dokumenteret, at der er slækket på miljø og menneskerettigheder, skriver Politiken.

Kritikken af loven går på, at Miljøministeriet ikke har været en del af det udvalg, som har formuleret loven, og at forslaget ikke nævner FN’s retningslinjer på området for menneskerettigheder.

Den danske stat er tidligere flere gange blevet kritiseret for at fokusere udelukkende på pris. For et par år siden blev der for eksempel rettet kritik mod, at danske firmaer fravalgte de grønneste taxaer på markedet, fordi de var dyrere.

Regeringen afviser dog overfor Politiken at stille krav til stat og kommuner.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) skriver i en mail til Politiken, at udbudsloven skal »skabe de bedst mulige rammer for, at de offentlige indkøb kan foregå effektivt og intelligent, og med lavest mulige omkostninger for både det offentlige og virksomhederne«.