Kritik: Vaccinefordelingen er skæv – der er tale om »ren hamstring«

Det er på tide, at Danmark begynder at hjælpe de fattigste lande med at få fingre i covid-19-vaccine. Det mener Enhedslisten, SF og Venstre, som vil have regeringen til at donere overskydende vacciner til mindre velstillede lande.

 
Danskerne er begyndt at blive vaccineret mod coronavirus. Få et overblik over vaccinesituationen her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne, Mathilde Geertsen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hele verden forsøger at skaffe covid-19-vacciner for at kunne bekæmpe pandemien. Den globale fordeling er dog helt skæv, for de rigeste lande står forrest i vaccinekøen og har bestilt tonsvis af doser. På den baggrund mener partier fra både rød og blå blok, at regeringen hænger i bremsen, når det kommer til at hjælpe de fattigste lande.

I SF mener man, at det er helt naturligt, at Danmark først og fremmest har været optaget af at sikre vacciner til sig selv, men at det nu er på tide at fjerne de »nationale skyklapper«.

»Det nytter ikke noget, at vi kun ser på, hvordan vi selv bliver vaccineret. For det her er en global pandemi. Derfor bliver vi også nødt til at have en global tilgang,« siger Rasmus Nordqvist (SF), ordfører for international udvikling.

Budskabet ligger i tråd med Verdenssundhedsorganisationens (WHO) meddelelser. Tidligere mandag vurderede WHO, at verden er på randen af en »katastrofal moralsk fejltagelse«.

Danmark skal op i gear

»Denne mig først-tilgang efterlader ikke kun verdens fattigste land i stor risiko, den er også undergravende for os selv, for i sidste ende vil det kun forlænge pandemien,« sagde Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektør i WHO, på det årlige bestyrelsesmøde.

Karen Ellemann (V)

»Det er indiskutabelt, at Danmark skal op i gear, når det kommer til at sikre, at verdens udviklingslande også får vaccineret deres befolkninger.«


På mødet fremhævede generaldirektøren, at den ulige fordeling især bringer verdens fattigste og mest sårbare lande i farezonen. Udviklingslandene har mulighed for at få adgang til covid-19-vaccinerne gennem den nyoprettede COVAX-alliance, som WHO, EU og Frankrig står bag.

I december var det dog kun lykkedes COVAX at sikre sig 0,2 dosis vaccine pr. indbygger i verdens 92 fattigste lande ifølge DanWatch.

»Hvis de fattige lande tilter, fordi deres borgere ikke kan blive vaccineret, rammer det verdensøkonomien på en måde, som vi kommer til at mærke,« lyder det fra Enhedslistens udviklingsordfører Christian Juhl.

Venstre mener, at »vi i Danmark skal huske vores rolle i verden« ved at tage ansvar for de lande, der ikke har en lige så velfungerende infrastruktur og økonomi som os selv.

»Det er indiskutabelt, at Danmark skal op i gear, når det kommer til at sikre, at verdens udviklingslande også får vaccineret deres befolkninger,« siger udviklingsordfører Karen Ellemann (V), som efterlyser, at regeringen bliver mere klar i mælet.

23 millioner kan blive vaccineret

14. januar var både minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Sørensen (S) og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i samråd om vaccinefordelingen.

Ved den lejlighed kom det frem, at både EU og Danmark har reserveret tonsvis af vacciner fra forskellige producenter for at sikre sig tilstrækkeligt mange. Hvis alle bestillingerne bliver leveret, vil EU kunne vaccinere 2,6 milliarder mennesker, mens Danmark ville have nok til 23 millioner – det svarer til at alle danske borgere kan blive vaccineret mindst fire gange.

Dette omtaler Christian Juhl som »ren hamstring«.

På samrådet blev sundhedsminister Magnus Heunicke spurgt, om han ville tage en principbeslutning om, at eventuelt overskydende vacciner vil blive doneret til andre lande. Garantien ville ministeren dog ikke give.

»I takt med at vi får vaccineret vores befolkning, kan vi se på det igen. Men som situationen er nu, skal man huske på, at der er enormt mange ubekendte,« sagde Magnus Heunicke på samrådet.

Svært i praksis

SFs Rasmus Nordqvist har svært ved at se, hvorfor det er for tidligt – for EU såvel som for Danmark – at træffe en sådan principbeslutning.

»Vores samfundssind gælder også internationalt. Det er da naturligt, at vi ser på, hvordan vi kan donere de overskydende vacciner. Det nytter ikke, at mutationer på den anden side af jorden får lov til at udvikle sig, mens EU har vaccinerne stående i køleskabet,« siger Nordqvist og henviser til den sydafrikanske mutation, der for få dage siden for første gang blev sporet i Danmark.

Danmark har bestilt vacciner til 23 millioner mennesker. Det »er jo indlysende meget mere, end hvad den danske befolkning selv har brug for«, siger Karen Ellemann (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Møller Jørgensen/Ritzau Scanpix.

På den anden side er det dog ikke til at gennemskue, hvordan det skal fungere i praksis at transportere de overskydende vacciner til udviklingslandene, lyder det fra Venstre. Derfor kan man ikke bare trykke på knappen og løse problemet.

»23 millioner vacciner er jo indlysende meget mere, end hvad den danske befolkning har behov for. Men man kan heller ikke bare sige, at nu sender vi de overskydende vacciner afsted på et skib, for de forskellige doser skal håndteres meget forskelligt,« siger udviklingsordfører Karen Ellemann (V).

I Enhedslisten foreslår man, at alle rige lande skyder en milliard kroner ind i vaccinepuljen til COVAX-alliancen. Milliarderne er i forvejen fosset ud af kassen under coronakrisen. Senest har økonomiprofessor ved CBS Jesper Rangvid vurderet, at krisen vil koste det danske samfund 536 milliarder kroner. Dette skræmmer dog ikke Christian Juhl.

»Når det gælder os selv, kan vi sagtens finde pengene. I det store billede vil en milliard ekstra på vacciner til verdens fattigste kun være en god investering. Selv hvis man er superegoist, vil det her netop også gavne en selv på den lange bane,« siger han.