Kritik: Så forskelligt behandler Danmark afrikanske lande

Flere eksperter kritiserer Danmark for en dobbeltmoralsk og formynderisk fremfærd i Afrika. Udviklingsminister Mogens Jensen afviser kritikken.

Handels- og udviklingsminister, Mogens Jensen (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks fremfærd i Afrika er dobbeltmoralsk og formynderisk, mener flere eksperter. Vi straffer for eksempel Uganda for at indføre en lov mod homoseksuelle, som vi tilsyneladende ikke har problemer med i en række andre lande, lyder kritikken. Det skriver Jyllands-Posten.

Uganda og Nigeria indførte sidste år med én uges mellemrum en lov, der kriminaliserer homoseksuelle. For Ugandas vedkommende førte det til sanktioner og en omlægning af ulandsbistanden, men i Nigeria åbner Danmark om mindre end to uger en ambassade.

Det virker »absurd dobbeltmoralsk«, siger direktør og leder af Center for Afrika-studier ved Københavns Universitet Stig Jensen til Jyllands-Posten:

»Hvis Vesten kan få arbejdspladser, betyder det ikke noget, at man begrænser homoseksuelles rettigheder. Hvis det handler om klassisk bistand, betyder det rigtig meget«.

Professor og ekspert i udviklingsøkonomi Christian Bjørnskov fra Aarhus Universitet er enig i, at Danmarks opførsel i Afrika er dobbeltmoralsk. Han mener, at fordelingen af den danske udviklingsbistand er styret af mediedækningen.

Blandt andet hæfter han sig ved, at Danmark hævder ikke at give bistand til korrupte regeringer, men at Tanzania, som ifølge ham får allermest i bistand, kæmper med massive korruptionsproblemer.

Udviklings- og handelsminister Mogens Jensen (S) afviser kritikken og understreger, at Danmarks bistand bygger på klare værdier og holdninger, herunder respekt for menneskerettighederne.