Kritik fra rød fløj: Boligskatteplan skuffer og skaber ulighed

Mere ulighed vil blive konsekvensen, lyder det fra Folketingets venstrefløj, der står uden for boligaftale.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson

De tre partier uden for aftalen om boligskat, Enhedslisten, Alternativet og SF, er ikke imponerede over den nye boligskat. Det skaber ulighed, lyder det.

Blandt andre fra Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper. Hun kalder det i en skriftlig kommentar »forkasteligt« at bruge penge fra det råderum, der er i dansk økonomi, til boligskatterabatter.

»De allerrigeste boligejere kan gnide sig i hænderne.«

»Råderummet burde bruges på velfærd og ikke på gaver til samfundets rigeste boligejere,« mener Pernille Skipper.

»De såkaldt »ansvarlige partier« lovede jo, at reformerne skulle bruges på at sikre fremtidens velfærd, men nu skal de bruges på skatterabatter til villaejerne. Det er regulært løftebrud.«

SF's finansordfører, Lisbeth Bech Poulsen, stempler aftalen som skæv.

»Boligskatteaftalen er blandet, men to ting er meget skuffende: »knækket« på 7,5 millioner kroner og regningen på 20 milliarder som alle betaler,« skriver hun på det sociale medie Twitter.

Knækket på 7,5 millioner refererer til den grænse, aftalen sætter, for hvornår en boligejer skal betale en højere ejendomsværdiskat. Værdier over seks millioner beskattes med 1,4 procent.

Men da vurderingerne skal fratrækkes 20 procent af »forsigtighedshensyn« er det i praksis kun boliger, der er vurderet til over 7,5 millioner, der rammes.

De 20 milliarder, Lisbeth Bech Poulsen omtaler, er den samlede omkostning for statskassen, hvis man lægger udgifterne frem til 2025 sammen. Årligt koster aftalen cirka fire milliarder kroner.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Alternativet er enig med de to partier i, at det økonomiske råderum burde komme alle til gode, ikke kun boligejere.

Politisk ordfører Rasmus Nordqvist kalder det på Twitter "en vild prioritering at ville bruge 20 milliarder på mere ulighed".

/ritzau/