Kritik af Venstre-kampagne: Dybt manipulerende

Venstres nye kampagne bliver mødt med voldsom kritik fra flere sider. »Svindel og humbug«, »manipulation« og »taltrylleri«, lyder det fra blandt andre Enhedslisten og Dansk Socialrådgiverforening.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landets største parti, Venstre, har mandag for alvor meldt sig ind i den kommende valgkamp med en kampagne, der slår på, at det skal kunne betale sig at arbejde.

Det skal i hvert fald være mere attraktivt at tage et arbejde end at være på offentlig forsørgelse. Det er det ifølge Venstre ikke i dag.

For når et par med tre børn kan modtage 454.215 kroner om året i offentlige ydelser, er der noget galt, lyder pointen fra Venstre. Beløbet stammer fra et svar fra Beskæftigelsesministeriet til Venstres rets- og udlændingeordfører Karsten Lauritzen (V), og det er bevis på et skævvredet samfund, argumenterer Venstre.

Men kampagnen bliver mødt med voldsom kritik. Hos Dansk Socialrådgiverforening kalder formand Majbrit Berlau den for »talmagi« og en »fordrejning af virkeligheden«. Hun peger på, at Venstre i deres beregning blandt andet inkluderer boligsikring, daginstitutionspladser og børnecheck - tilskud, som også er tilgængelige for folk i beskæftigelse.

»Jeg sidder tilbage med en oplevelse af, at Venstre puster tallene op for at skabe en forargelse, der ikke er grundlag for at skabe,« siger Majbrit Berlau.

Hun hæfter sig ved, at en kontanthjælpsmodtager får 130.000 kroner om året før skat, mens en forsørger får 170.000 kroner årligt før skat.

»Det er de reelle tal. Så for alle os, der kender systemet, bliver det utroværdigt,« siger hun.

I stedet opfordrer socialrådgivernes formand Venstre til at koncentrere sig om at skabe flere job.

Kampagnen har siden søndag aften skabt heftig debat på de sociale medier. Blandt andet skriver folketingskandidat Peter Hummelgaard (S) fra Socialdemokraterne på Facebook, at Venstres nye kampagne »på alle måder er noget svineri«.

»Venstres regnestykke er manipulation af den helt store slags,« skriver Peter Hummelgaard videre.

Også på Twitter giver kritikken genlyd, og særligt Enhedslisten fører skytset.

Socialordfører Finn Sørensen (Ø) mener, at V-kampagnen er »svindel og humbug«, og at den tjener til at vildlede befolkningen.

»Det er et fuldstændig forvrænget billede af virkeligheden med det formål at skære ned over for nogle af de mest udsatte grupper i vores samfund. Det er dybt manipulerende simpelthen,« siger han og peger på, at Venstres dagsorden med kampagnen er at gøde jorden for at kunne genindføre det kontanthjælpsloft, som eksisterede under VK-regeringen.

Beskæftigelsesministeriet oplyser mandag til Politiko.dk, at der reelt blot er 1.150 familier i Danmark med tre børn eller derover, hvor begge forældre er på kontanthjælp. Det er således det maksimale antal familier, der kan modtage de 454.215 kroner, som Venstre opponerer imod. Og det svarer til omkring tre procent af alle ikke-aktiverede kontanthjælpsmodtagere over 30 år, oplyser Danmarks Statistik.

Men at Venstre har søsat så storstilet en kampagne for at gøre op med regler for en så forholdsvis lille gruppe mennesker betyder ikke noget i en større sammenhæng, mener politisk ordfører Inger Støjberg (V).

»Uanset hvad er det helt principielt for mig, at vi skal skabe et samfund, hvori det kan betale sig at give et nap med. Det er skævt, hvis man kan få mere ud af at gå hjemme end ved at være på arbejdsmarkedet,« siger hun til Politiko.dk.